BAKA MISSA INTE Saftig blondie och knaprig smulde
gspaj i ett! ÄPPELPAJ-BLONDIE 12 BITAR / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 äpplen 1 msk strösocker 1 tsk malen kardemumma ½ tsk malen kanel smör till formen vaniljsås till servering Smuldeg 2 dl vetemjöl 2 dl havregryn ½ dl strösocker 1 krm salt 1 krm bakpulver 100 g kallt smör ½ dl ljus sirap Blondiebotten 175 g smör 2 ½ dl strösocker 1 msk vaniljsocker ½ tsk salt 2 rumstempererade ägg 3 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 180 °C. Smörj och klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper. 2. Smuldeg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i små tärningar och nyp in med händerna till ett smul. Rör i sirap till en smulig massa. Ställ i kylen. 3. Blondiebotten: Bryn smöret i en stor kastrull. Rör i socker, vaniljsocker och salt och låt svalna 10 minuter. Rör i ett ägg i taget i smeten och vänd ner mjöl och bakpulver. 4. Kärna ur äpplena och skär i 2 x 2 cm stora bitar. Blanda äpple med socker, kardemumma och kanel i en skål. Häll ut blondiesmeten i botten på springformen, lägg äppelbitarna ovanpå i ett jämnt lager. Smula över smuldegen och grädda långt ner i ugnen ca 45 minuter tills toppen fått fin färg. Låt svalna en stund i formen. Servera med vaniljsås. 23 BUFFÉ #10/2024