NG Gbg 1
Krog FÖRFATTARDEBUT FÖR KOKAS KÖKSCHEF Johan Björ
kman delar i sin nya kokbok med sig av både restaurangens och sina egna favoriter från det moderna nordiska skafferiet. TEXT: SOFIA RÖNNKVIST FOTO: SIMON BAJADA RESTAURANG KOKA I Vasastan är inne på sitt fjärde år med en stjärna i Guide Michelin, och stadigt för regin bakom spisen står Johan Björkman. Totalt är det dock hela tolv år som Johan har arbetat på Koka och tidigare Kock & Vin, vilket han själv beskriver som guldklocka gånger tre tidsmässigt inom sin bransch. Det är däremot först i år han gör sin kokboksdebut i och med Det nordiska skafferiet. ATT JOHAN SKULLE bli kock en dag var aldrig en självklarhet. Han gick estetisk bild på gymnasiet i Trollhättan och började sin bana inom kök som diskare i Hunnebostrand. Några utbildningar i Uddevalla och på Burgården i Göteborg senare landade han en praktik på restaurangen 28+ där han sedan fortsatte att jobba i några år. Under sin sista tid där pluggade han samtidigt till konditor, vilket ledde till att han knappt sov på ett år. Tröttheten gjorde att han flyttade ner till Barcelona i några månader för att sedan komma tillbaka till Göteborg där han började jobba på Koka som då hette Kock & Vin. 86 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2019 – Jag pluggade lite spanska i Barcelona och började kladda på någon form av dessertbok, men det blev aldrig något. Den ligger väl i någon låda hemma. Det var egentligen bara en sysselsättning där nere, men sen när jag kom tillbaka hem år 2007 fick jag jobb på Kock & Vin. TEKNISKT SETT ÄR alltså Det nordiska skafferiet inte Johans första försök till att skriva en kokbok, men det har tagit honom lång tid att känna sig redo. Han säger att med tanke på att det släpps ungefär en kokbok om dagen i Sverige så ville han hitta något eget att bidra med innan han kunde tänka sig att ge ut något. Men för två och ett halvt år sedan var det någon annan som verkade tycka att han äntligen var redo, efter att han gett ett föredrag om hur man ska ta vara på sommaren och bygga ett skafferi för vintern. – Jag kände Maria på förlaget Natur & Kultur lite då, och hon hade väl sett om mitt föredrag på Instagram eller något sådant. Hon hörde av sig och sa att nästa gång du är i Stockholm så kan du väl höra av dig så tar vi en kaffe, sedan tänkte jag inte så mycket mer på det. När jag av någon tillfällighet var där uppe några veckor senare tog vi en kaffe och pratade lite. Hon tyckte att det lät spännande och frågade om jag ville skriva en kokbok om just det här ämnet. SAGT OCH GJORT. Johan började skicka upp receptförslag och tillsammans började de att utforma vad boken skulle handla om. Något som Johan var väldigt bestämd om var dock att det inte skulle ➝