AMES 1
TJÄNSTERESAN MALMÖ STOCKHOLM NU INVIGS STOCKHOLMS
KVINNOHISTORISKA TEXT: ANNIKA VON SYDOW FOTO: PRESSBILD MALMÖ FÅR UNIK MATOCH VINUPPLEVELSE TEXT: FILIP SANDSTRÖM BEIJER FOTO: PRESSBILD Stjärnkockarna Titti Qvarnström och Daniel Lindgren har startat satsningen ”1 Bord och Kök” och lägger fokus på varje enskild gäst. De båda restaurangprofilerna från Malmö är ständigt aktuella i stans krogliv. Tillsammans har de bland annat startat upp Malmö Cooking och tagit initiativet till Matnatten. Qvarnström blev välkänd 2015 när hon blev första kvinna i Sverige att tilldelas en Michelin-stjärna för maten på Bloom In The Park, och Lindgren rekryterades nyligen till hyllade Mat- och chokladstudion för att ha hand om luncherna. Nu möts deras vägar återigen när de drar igång satsningen ”1 Bord och Kök” i Folk, Mat och Mötens lokaler vid Nobeltorget. Konceptet påminner om det som Daniel Lindgren gör på Mat- och chokladstudion där gästerna samlas runt ett och samma bord, med plats för 14 personer. – Vi har jobbat ihop på många sätt innan, men det ironiska är att vi aldrig lagat mat ihop. Det kändes som om det var tid för det nu och det dök äntligen upp ett tillfälle för oss. Min roll på Folk, Mat och Möten har varit väldigt övergripande och jag har saknat att jobba så nischat som man gör i den här typen 44 av måltidsupplevelser. Vi kommer att fokusera på alla detaljer, på den enskilda gästen och särskilt på drycken, säger Titti Qvarnström. På 1 Bord och Kök kommer vinet vara i centrum och agera grundpelare för hela matupplevelsen. Det finns endast ett bord och maxantalet gäster är fjorton stycken för att de båda kockarna ska kunna bjuda på en helt unik upplevelse. Satsningen äger rum två kvällar i månaden och premiären var i januari. Varje kväll är helt olik den andra och följer ett speciellt tema. – Framåt våren kommer vi sen att sätta nya teman som följer säsongerna, säger Titti Qvarnström. TVÅ AV LANDETS STJÄRNKOCKAR SOM LAGAR MAT FÖR 14 PERSONER. HUR FÅR MAN PLATS? – För oss är det viktigt att det inte blir uttjatat utan att det blir lustfyllt, genuint och äkta varje gång. Annars riskerar man att det alltid blir samma teaterstycke som spelas gång på gång. Vi vill behålla glädjen och då blir det såhär avskalat. Vi kommer att släppa biljetter inför varje omgång, så det gäller att hålla ögon och öron öppna och följa oss på Facebook och på hemsidan, säger Titti Qvarnström. n ÄT I FRED PÅ NY POP-UP TEXT: MOA MALMQVIST FOTO: PRESSBILD Se hit om du är trött att äta mat i sällskap. Nu satsar romvarumärket Zacapa på Solo fine dining, ensammåltider för total fokus på smakerna, och öppnar sin nya pop-uprestaurang Nuet i designstudion Temporärt på Kronobergsgatan i Stockholm. Under middagen sitter gästerna vid enmansbord och vägleds genom middagen med en inspelad beskrivning av menyn från kockarna och bartendern bakom maten och drycken. Menyn är utformad av kockarna bakom Garba, Linn Söderström och Marion Ringborg, samt bartendern Michael Hajiyianni. Syftet med konceptet är att gästerna ska glömma sina stressiga vardagsliv och ge sig hän måltiden till hundra procent. Konceptet är vanligt i Japan och Sydkorea, där det går under namnet Honbap. Middagen arrangeras i två sittningar, 16:30 och 20:00, och kostar 495 kronor. n Under hela mars firas invigningen av det 187 160 000 kvadratmeter stora museet, Stockholms Kvinnohistoriska, som är museet utan permanent byggnad. Istället kommer de arrangera vandringar, visningar, samtal och utställningar runt om staden. Syftet är att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen genom att synliggöra kvinnors historia publikt. STOCKHOLM Under hela månaden ”invigs” Kvinnohistoriska med bland annat workshops, inbjudna experter och utställningar. En av platserna som invigningen kommer vistas på är Hökens gata 11. Där har man även möjlighet att lyssna på kvinnors historier från hela världen, se på film, lyssna på livepodd och mycket mer. Läs hela kalendariet för premiärmånaden på kvinnohistoriska.se. n