NG Lund 1
KROGNYTT Gastronomiska nyheter i korthet. TEXT: R
EDAKTIONEN MALMÖ MAT OCH CHOKLAD I KONKURS Allt roligt har ett slut. EFTER LITE MER än sju år har det tyvärr blivit dags för konditorn Joel Lindqvist att kasta in handduken. Med en förkärlek till riktigt bra råvaror och nya smakkombinationer grundade Joel 2016 vad som kom att bli ett av Malmös mest populära konditorier. VERKSAMHETEN PÅ AMIRALSGATAN 6 pågår under ett par veckor till så passa på att besöka studion innan det är försent. MALMÖ STORT ITALIENSKT BRASSERIE TILL MALMÖ Flyttar in på Clarion Malmö Live under våren 2024. I SAMMA LOKALER som Kitchen & Table tidigare har begagnat i lokalerna på den 25:e våningen av Clarion Malmö Live flyttar inom kort det nya italienska brasseriet Grand Italian in. Just nu muras en platsbyggd pizzaugn och utöver detta blir det handgjord pasta och gelato. VEM SOM BLIR kökschef står ännu inte klart men Grand Italian väntas öppna i maj 2024. LUND NY GASTRONOMISK LEDNING PÅ GRAND HOTEL Det har gått snart ett år sedan lundaprofilen Anna Käll tillträdde som direktör för Grand Hotel i Lund. Ett av Annas huvudfokus har under det gångna året varit hotellets framtida gastronomi. - Vi är stolta över att Grand Hotel är en angelägenhet för väldigt många. För oss är lundaborna lika viktiga som övernattande hotellgäster, precis som att studenter är lika viktiga som företagens ledningsgrupper, säger Anna. Enligt henne ligger nyckeln till framgång i att kombinera tradition med förnyelse i en verksamhet som rymmer allt från ett av Skånes mest klassiska julbord till middagar i klubbmiljö med DJ. - Grand ska förknippas med avslappnad lyx där det är detaljerna gör skillnaden och som känns redan när du beställer en kaffe, som på Grand serveras i en kopp med vår logga i guld och dessutom med ett glas vatten vid sidan, fortsätter Anna. Några värdeord som Anna nämner när GÖTEBORG ALBA OCH RÖDA RUMMET Marcus Bortheirys dubbelkrog är här. hon pratar om Grands servicefokus är inkluderande, personlig, engagerad och kunnig. GÖTEBORG BRASSERIE DRAKEN ÖPPNAR I OKTOBER Käka 33 våningar upp i luften. KRÖGAREN BAKOM BANG matbar är tillbaka med inte mindre än två krogar i de nybyggda husen på Järntorgsgatan. Om Alba är ett brasserie får Röda rummet mer ta rollen av ett patisserie. PÅ ALBA LIGGER fokus på trerätters, säsongsbaserat och ganska modernt medan grogg och smördegar står på Röda rummets meny. FÖR ATT LEDA Grands satsning framåt finns nu två gastronomiska ledare på plats. Henrik Ljungqvist är sedan några månader tillbaka hotellets nya restaurangchef och i början av augusti började Mikael Börjesson som ny kökschef. Henrik har tidigare drivit egen restaurang på Ven och varit chef för olika restauranger i Helsingborg. Mikael Börjesson kommer närmast från Pieplows restauranger i Malmö där han ansvarat för flera olika enheter. Han har dessutom ett förflutet i att tävla inom matlagning med bland annat framgångar i OS och VM på meritlistan. Programmet för Grands restaurangverksamhet är digert med restaurang, bar, uteservering och bankettsalar som är öppna veckans alla dagar. Dessutom arrangerar hotellet varje månad flera olika specialevenemang med just mat- och dryckestema. DEN 1 OKTOBER öppnar hotell Draken på Järntorget i Göteborg och på den 33:e våningen hittar du den kommande restaurangen Brasserie Draken. Menyn kommer att vara inspirerad av det franska köket men också den svenska västkustens råvaror. PÅ VÅNINGEN OVANFÖR hittar du dessutom takbaren med milsvid utsikt över Göteborg Henrik Ljungqvist, Anna Käll och Mikael Börjesson. Foto: Truls Bärg NÖJESGUIDEN LUND 43