DT 1
intervju text: Amanda Båmstedt ”Vem vill tugga i
sig insekter när man lika gärna kan äta bönor?” Happy Food Green är kocken Nicklas Ekstedts och vetenskapsjournalisten Henrik Ennarts senaste tillskott i deras kokbok- och faktaserie Happy Food. Tillsammans med Henrik Ennart reder vi ut ett och annat om hållbar matkonsumtion, tarmbakterier och växtbaserad kost. Vad har du att säga till de som tycker att grönsaker är tråkigt? – Ja, hjärnans belöningscentrum går tyvärr mer igång på hamburgare. Ät det hela tiden om du tycker det är så bra! Det är roligt ett tag i alla fall. Ha ha. Det går självklart att göra otroligt mycket god mat som är växtbaserad. Ganska snart tycker man att det känns väldigt gott och fräscht. Fördelen är också att det är hälsosamt, bra för klimatet och bra för djuren. Dessutom hänger många smittor och senast coronapandemin ihop med att vi frossar i oss så otroligt mycket kött. Djuren trängs tillbaka när regnskogarna skövlas och virus och antibiotikaresistenta bakterier sprids i köttfabrikerna. Vi svenskar tillhör de i världen som äter mest kött och så har det bara varit de senaste 20 åren. Förr åt vi mycket mindre kött, men ingen klagade på det. Det håller inte att fortsätta på det viset som vi gör nu. Dela med dig av ditt bästa tips för den som vill börja leva mer hållbart. – Du behöver inte se det som svart eller vitt. Ätandet behöver inte vara så ångestladdat. Det går att förändra med små steg. Ändra lite i taget. Varje bra sak 34 djungeltrumman.se lägger du på pluskontot, det andra glömmer du. Lär dig några enkla rätter och bli säker på dom. Utmana dig själv och prova en ny grönsak i veckan. Om du inte vill sluta helt med kött så balansera i alla fall om på tallriken så att det mesta är från växter. Hur tänker ni själva kring maten ni äter? – Ingen av oss är veganer utan flexitarianer så vi äter ofta vegetariskt men inte alltid. Det viktiga tycker vi är att dra ner på mängden och att det kött vi äter kommer från djur som fått leva så naturligt som möjligt. Ofta sägs att kyckling är mest klimatsmart men anledningen är att konventionell kyckling föds upp väldigt intensivt och inte har det så roligt. Jag kan i så fall föredra vilt eller nötkött från djur som fått gå ute och beta. Det blir klimatsmart om man bara äter lite. Det är alltid någon som får betala priset för billigt klimatsmart kött, oftast djuret. Hur har ni gått tillväga i valet av recept som återfinns i boken? - Det är ett lagarbete där Henrik följer forskningen noga och föreslår olika råvaror som vi diskuterar och sedan skapar Niklas fantastiska rätter. Det är det som