DT 1
intervju är grejen med våra Happy Food-böcker, at
t förena den senaste spetsforskningen med bästa och godaste recepten i en och samma bok. Utan att snacka ned alla våra konkurrenter – jo, men nu gör jag det ändå – så är det oftast slagsida åt antingen forskning – och då blir recepten därefter – eller åt själva ätupplevelsen, och då blir effekten på hälsan därefter. - I Happy Food Green har vi på djupet undersökt den ursprungliga Medelhavskosten på den plats där den först beskrevs, den syditalienska Cilentohalvön. Idag vill många pressa in varenda jordbruksprodukt under paraplyet Medelhavskost men det var från början de fattigas mat och de åt nästan aldrig kött och bara sällan fisk. Däremot en del ägg och ost. Och massvis med baljväxter, grönsaker, lök och vilda örter. Grunden i den traditionella Medelhavskosten var olivolja, surdegsbröd och rött ofta egenodlat vin. Hur tror ni att allmänheten kommer att konsumera kött i framtiden? - En del människor kommer säkert att fortsätta äta kött men det måste bli i betydligt mindre mängd än idag, som en bisak på tallriken och förhoppningsvis från djur som fått leva på ett naturligt sätt. Sedan börjar det komma fram bra växtbaserade alternativ – även om det också finns mycket skräpprodukter med massor av socker, dåligt raffinerat fett och tillsatser – och kanske produkter som är till hälften kött och hälften växtbaserade. Däremot tror vi inte alls på den här insektstrenden. Det är ju äckligt! Vem vill tugga i sig insekter när man lika gärna kan äta bönor? I Happy Food Green skriver ni mycket om tarmfloran och dess betydelse för kroppen och måendet. Dela med er av era bästa tips till den som vill lära känna sin egna tarmflora lite bättre. - Vi har ju alla mellan 600 och 1000 olika arter av bakterier i tarmen och det gäller att vårda dem ömt. De är på din sida! Det är bakterierna som gör en stor del av jobbet när det gäller att suga ut det nyttiga ur maten, balansera blodsockret, tillverka hormoner som får dig att må bra och för att stärka ditt immunförsvar som till 70 procent finns i just tarmen. Eftersom bakterierna sedan årmiljoner konkurrerar med varandra har de ofta skaffat sin egen nisch och gillar olika sorters fibrer som det finns gott om i växter. Det kanske viktigaste tipset är därför att äta varierat. De som äter mer än 30 olika sorters växter i veckan har mest varierad och stabil tarmflora, vilket är det bästa för hälsan. - Ett tips för att få i dig olika sorters fibrer är att varje dag försöka äta lite från flera olika grupper däribland bönor, gröna bladgrönsaker, fullkorn, lök, olivolja, frukt, örter, nötter och frön. - Ät färgglad mat! Försök få in regnbågens färger på tallriken. Ju starkare färg och smak desto mer polyfenoler och antioxdanter. En vanlig portion med olika grönsaker kan innehålla 25 000 olika ämnen och många av dessa används av dina tarmbakterier för att tillverka tusentals olika sorters metaboliter som sedan seglar runt i blodomloppet och interagerar med dina gener på sätt som verkar styra funktioner som är helt grundläggande för din hälsa. djungeltrumman.se 35