DT 1
intervju text: Amanda Båmstedt foto: Inka Ásgeirs
dóttir ”Jag är rätt principlös” Djungeltrumman har mött Adam Axelsson som driver Hasselsson. Nu har han förfinat sina fritöskunskaper och är aktuell med Hasselsson Popup. Hasselsson Popup öppnade den 25 september och sedan dess har det strömmat in folk som vill smaka på deras fish and chips och moules frites, för att inte tala om alla som har delat bilder och videos på Instagram. Adam Axelsson, som allt som oftast hittas vid fritösen bakom disken på Hasselsson, är lite förvånad över engagemanget men samtidigt glad. Adam tillbringade sommaren i skärgården där han hade en Hasselsson-matlucka. När han sedan kom tillbaka till Göteborg såg han lokalen vid Mariagatan och då han kände ägarna sedan tidigare frågade han om han fick göra någonting med lokalen. – Jag hade ingenting att göra, så jag blev jag lite stressad efter att ha varit tillbaka i Göteborg i tre veckor. Jag var bara tvungen att testa. I dagsläget är det tre personer som bemannar Hasselsson popup, en i kassan, en (Adam) vid fritösen och en som lägger upp maten. På menyn står fish and chips med ört- och parmensanslungade pommes, moules frites och crispy fish burgers. – Jag har alltid älskat musslor och är även väldigt bra på att göra musslor. Jag fick nämligen en komplimang för cirka åtta år sedan att det var ”det bästa någon någonsin hade ätit”. Efter det fick jag väldigt mycket hybris och har sedan dess tänkt att ”fan, musslor är min grej”. Egentligen är det väldigt enkla grejer. Hemligheten med fisken ligger nog i parmensanen, rödlöken och persiljan som värms upp av pommesen. Sedan kör vi ett tunt lager av frityrsmet, det är inte en vanlig fish and chip man får här. Att fritera tycks vara en konstform. Det finns inte bara en uppsjö av videos och artiklar på nätet från diverse kockar, även Adam pratar om hur svårt det kan vara att få till den perfekta krispigheten. – Om jag har förstått det rätt så förfriterar folk som gör mycket friterat sin fisk. Kanske till och med dagen innan och så låter de det ligga tills det sätter sig och så friterar de fisken igen när den är redo. Men det gör inte vi, vi kör allting purfärskt. Jag tror att det är det som gör skillnaden och som gör att folk gillar den. djungeltrumman.se 45