Nollnitton 1
Dryck Text: Pelle Tamleht DRICK HEMMA! THE DRY MA
RTINI Aperitif, 329 kr Gotlands Ginfabrik har släppt en färdig variant av världens bästa drink. För dig som inte orkar skaka eller röra. AGITATOR EVIDENS SAUTERNES Whisky, 899 kr Arbogadestilleriet Agitators ambition är att göra smakrik whisky med bara tre års lagring på ekfat. Den senaste utgåvan Evidens Sauternes är enligt Agitator själva ett bevis på att metoden faktiskt fungerar, därav namnet. NIKKA COFFEY GRAIN Whisky, 599 kr Redan 1918 reste Masataka Taketsuru till Skottland, och blev då den förste från Japan att studera whiskytillverkning vid University of Glasgow. Vid hemkomsten grundade han Nikka, som än idag är landets ledande whiskeyproducent. Denna variant är tillverkad av majs och korn samt destillerad i en så kalllad ”coffey still” som vanligtvis används vid ginproduktion. Låt detta klinga i kassarna kommande månad. RÅSTOFF COFFEE LIQUEUR Likör, 189 kr Danska Råstoff har släppt ett gäng olika likörer de senaste åren och nu har turen kommit till kaffe. En perfekt bas till din espresso martini, bland bara med espresso en skvätt vodka och skaka loss. O.P. ANDERSSON Alkoholfritt, 109 kr Den internationella tävlingen Global Spirits Masters Competition korar årligen världens bästa alkoholfria drycker. O.P. Andersons alkoholfria snapsar kammade nyligen hem den allra högsta utmärkelsen för vit sprit under 0,5 procent. Bra för dig som vill ha kul utan strul. FREAKY FRIDAY Öl, 54:90 kr KELMAN TOURIGA NACIONAL Rött vin, 218 kr Frukter som ananas, mango och persika trängs med sockerkaka och honung i denna dubbelt torrhumlade ipa. Pjäsen är ett kärleksbarn mellan svenska Omnipollo och Brooklynbryggeriet Other Half. Familjeföretaget Kelman producerar enbart vin från sina egna vingårdar, och det har blivit hög tid för 2018 års årgång av Tjuriga Nacional att ta plats i det tillfälliga sortimentet. Mycket frukt i form av plommon och körsbär möter lite fat och choklad. SICCAGNO Rött vin, 329 kr Arianna Occhipinti började sin resa genom vinvärlden redan vid 16 års ålder när hon följde med sin farbror Giusto till Vinitaly. Som 21-åring gjorde hon sin första egna årgång och nu är hon tillbaka med 2019 års årgång av Siccagno. 100 procent Nero d’avola och något av det finaste Sicilien kan erbjuda. VIDEGÅRDS RÖDA Rött vin Ett rödpang som klarar chilihetta? Det är precis de egenskaper som kocken Erik Videgård lovar med sin kommande Dolcetto. Släpps i månadsskiftet via rapparen Petters vinimport Budbreak. DEN NYA ÖLKULTUREN Bok Dryckesjournalisten Sanna Lindberg har sammanfattat vår imponerande samtida ölhistoria i sin kommande bok. Boken beskriver en experimentlusta utan motstycke, bryggeriet som den nya mötesplatsen, berättar om ipans intåg, utmaningarna med att brygga helt och hållet inhemskt och undervisar i hur man bäst parar öl och mat. Releasedatum är satt till slutet av mars. 28