Lokaltidningen Kanalen 1
16 LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER OCH VAXHOLM
• NR 39 • VECKA 39 • TISDAG 27 SEPT • 2022 • ÅRG 27 kultur &nöje TIPSA REDAKTIONEN! Du är alltid välkommen att tipsa redaktionen eller skicka in egna texter och bilder. Vi förbehåller oss rätten att välja ut lämpligt material samt att korta ner texter. E-post: redaktionen@fixmedia.se PÅ ADAS INSTAGRAM finns många recept och foton på härliga bakverk. ADA HANDZLIK HAR LÄNGE drömt om att driva eget inom matbranschen. Nu har drömmen blivit verklighet med fikavagnen ”Living la FIKA loca”. Foto: prIvat En vagn med fika i fokus n ÅKERSBERGA I mitten av september slog en ny fikavagn upp sin lucka för Åkersbergaborna. Här ligger fokus på fikatraditionen med bullar, kakor och bröd. Allt bakas av Ada Handzlik. På grusplätten en bit från Zälls Smokehouse, vid thaivagnen och Veja glass & deli står nu ytterligare en vagn. Den vit-turkosa trailern har en stor skylt som skvallrar om vagnens utbud, ”Living la FIKA loca”. Det är just fika som är i fokus här i vagnen som Ada Handzlik öppnade den 17 september. –Jag har drömt om att ha egen restaurang eller café i halva mitt liv, berättar Ada. Ada kommer ursprungligen från Polen och har bott i Sverige i tre år, varav 2,5 år i Åkersberga. Som 16-åring började hon jobba som servitris och blev kär i restaurangbranschen. Där föddes idén om att starta någonting eget. –I ett år har jag letat efter en ÄVEN MATIGA FRALLOR kommer att finnas på menyn. liten lokal här i Åkersberga att hyra, men det har inte funnits något som passat. Då kom jag på att jag kan starta en fikavagn, Jessie vann årets kock FotoGraF: Samuel unéuS/åretS kock n ÅKERSBERGA Jessie Sommarström deltog den 15 september i finalen av Årets kock 2022 och vann hela tävlingen. Till vardags arbetar Vaxholmbon på Urban Deli i Stockholm. Den 43-åriga Jessie Sommarström från Resarö tog sig via ett kval till finalen i Årets kock 2022. Tävlingen hölls på Annexet i Stockholm och var indelad i två uppgifter som gav de totalt åtta deltagarna chans till att samla poäng. Den första uppgiften var kanapéer och den andra tillagning av lammsadel. Under båda uppgifterna bedömdes deltagarnas metod och handlag i köket. Efter de två första momenten fick endast hälften av finalisterna fortsätta till den sista utmaningen – tilllaga kummel. Jessie var bäst av de fyra och stod som segrare i tävlingen. Som vinnare fick hon ta emot Gastronomiska akademins guldmedalj av prins Carl Philip och en check på 250 000 kronor. – Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare, säger Jessie Sommarström på tävlingens hemsida. säger Ada som tillägger att hon får mycket hjälp av sin man i uppstarten. I två år har Ada Handzlik satsat på sin matkarriär och driver sedan dess ett Instagramkonto med samma namn som fikavagnen. Där delar hon med sig av recept och visar hur hon både bakar och lagar mat genom videoklipp. I vagnen ska fikabröd säljas, allt ifrån kanelbullar och kakor till mer matiga frallor samt te och kaffe. Adas favoritfika när det gäller sött är bullar och maränger och när det kommer till matigt fika står en fralla med färskost och morot med asiatisk touch högt i kurs. När det kommer till bakverk från hemlandet Polen är hon lite tveksam till hur populärt det är. –Jag kommer i alla fall ha challah, ett flätat bröd. Utbudet kommer modifieras och kunderna är välkomna att komma med önskemål. Jag vill ge Åkersberga fika med genuina smaker och hög kvalitet, avslutar Ada. Lina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se Lina Abrahamsson redaktionen@fixmedia.se Jessie Sommarström vann Årets kock 2022. Hon deltog även i tävlingen 2020. FotoGraF: Samuel unéuS/åretS kock mat & krogliv