Nöjesnytt Växjö 1
NOTISER Nils Hector & Lovisa Alm CAVA TAPAS & BAR
D en 23 mars öppnade Växjös nya tapasrestaurang Cava Tapas & Bar vid Båtsmanstorget. Filosofin bakom är att låta spanska råvaror och influenser mötas i en skön och avslappnad miljö. –När jag och mina kompisar öppnade Massimo stångades vi lite om ifall vi skulle köra italienskt eller spanskt. För det finns en lucka i utbudet i Växjö och det är det spanska köket, säger delägaren Toba Oguz. Jag tycker att Sangria gjorde ett jättebra jobb, men de hade väldigt liten yta. Så när jag fick frågan från Aptits ägare om jag vill köpa restaurangen kände jag att jag ville gå all in och skapa ett helt nytt koncept. Därav Cava Tapas & Bar. När Toba säger att han vill gå all in, menar han det verkligen. Han och hans gäng har verkligen lyckats skapa den genuint rustika känslan i restaurangen, där Marrakech-kakel och trä trivs sida vid sida. Och maten är, som Toba säger, också ”på riktigt”. –Vi har rekryterat tre riktigt duktiga kockar direkt från Spanien, ett gäng som verkligen trivs i Växjö och vill visa Växjöborna vad riktiga spanska tapas är för något. Det innebär också att vi kommer att kunna följa trenderna och det som händer där i matväg kommer att hända i Växjö direkt, utan att behöva ta omvägen via storstäderna. Vi har haft olika vägar att gå, att antingen köra det klassiska eller det trendiga, men vi har bestämt vi har bestämt oss för att det är genuint spanska tapas som gäller. Cava Tapas & Bar lägger stort fokus på maten, råvarorna, drycken och helhetsupplevelsen, både vad gäller miljön, känslan och smakerna. Vinlistan har man försökt hålla så spansk som möjligt, även om det har slunkit in en italienare och en tysk för att ge lite variation. I övrigt serverar man uteslutande cava, sangria och spansk öl på flaska. Från och med slutet på mars har man även öppet för luncher och Toba är övertygad om att Cava Tapas & Bar kommer att bli ett bra tillskott till Växjös restaurangutbud. ■ TEXT & FOTO: OLA KARLSSON NYGATAN 6 D en prisbelönta arrangören Kafé de luxe utökar i vår sin verksamhet med en ny musikoch kulturscen med namnet Salong de luxe. Efter att under en tid ha varit intresserade av lokalerna i det gamla församlingshemmet på Nygatan 6 har man nu ett hyreskontrakt på bottenvåningen av huset, inklusive den stora samlingssalen. –Detta är en vacker och fantastisk lokal som hittills varit okänd för en stor del av stadens invånare, speciellt unga under 75 år, säger Nils Hector och ler. Vår förhoppning är att i denna anrika miljö erbjuda Växjöbor och kronobergare ett brett utbud av konserter och andra arrangemang. Nils menar att detta är en typ av scen som har saknats häpnadsväckande länge för en stad av Växjös storlek. –Vi i Växjö har i många år fått se mängder av etablerade och fantastiska artister åka förbi oss eftersom en scen av det här slaget saknats. Andra gånger har det arrangerats konserter på teatern eller på Palladium, trots att musiken passat en stående publik långt bättre. Med Salong de luxe kan vi äntligen erbjuda upplevelsen av konserter för ca 500 stående, i en lokal med servering av mat och dryck. Eftersom lokalen är öppen i sin planlösning och kommer att sakna fast möblemang utöver en nybyggd bardisk, kommer det att finnas möjlighet att göra varierande evenemangstyper för sittande publik med eller utan matservering. Företaget planerar även att på sikt förlägga bageriverksamhet och cateringkök till Nygatan 6. För att skapa liv i lokalen hoppas Kafé de luxe kunna inhysa konferenser och privata arrangemang även dagtid i den vackra och anrika lokalen, något som bland annat Lovisa Alm och Ramon Serrate kommer att ansvara för. –Vi lärde känna varandra genom våra gemensamma litteraturkvällar och det känns jättebra att få möjlighet att jobba ihop ännu mer, säger Lovisa. Salong de luxe erbjuder inte bara fantastiskt vackra lokaler, utan också ett fantastiskt läge. Det är min övertygelse att vi här kommer att kunna samla en massa spännande aktiviteter av olika slag. I 1700-talshusets framsida har ett tillfälligt kafé funnits. Där ämnar man nu ha ett helgöppet ölkafé med servering av enklare mat - som alltid lokalt producerad och med en ekologisk profil. Nu återstår revidering av branddokumentation samt fix och pynt i sann de luxe-anda innan portarna slås upp, förhoppningsvis redan i vår. –Vi är glada över att ge det här fantastiska huset nytt liv och hoppas att det ska stå kvar i ytterligare 300 år, minst, säger Nils. Det här är bara början! ■ TEXT: OLA KARLSSON 72 | nöjesnytt