019 1
Krognyheter Glasstemplet Lusthuset på kullen vid
Sommarro i Örebro, “Templet” kallat, brann ner till grunden den 16 augusti 2010. Det är nu återuppbyggt sedan några år och återställt så nära originalutseendet som möjligt. Kulturreservatet Sommarro har därmed fått tillbaka en viktigt byggnad i det som är en anlagd engelsk park. Ursprungligen byggdes denna byggnad på 1830-talet och allt arrenderas idag av Värdshuset i Sommarro. I sommar blir detta tempel ett glasstempel med invigning under påsken. 50 smaker utlovas det, minst. Det kan bli fler. Glasstemplet kommer att ha öppet till sista augusti och öppet från klockan 11 till 18 varje dag från och med nationaldagen. Här hittar du bland annat närproducerad glass från Götlunda och glass från Sia. Även en egenproducerad glass kommer att finnas. Det kommer också att finnas något för alla plånböcker där en kupa vaniljglass med strössel startar på 17 kronor. Text och Bild : Ulf Hjelting Vårmeny på Espresso House Äntligen knackar våren på och det är dags för vårlanseringen av ny meny på Espresso house. Den 11 mars lanserades flera nya produkter som kommer bli ett komplement till vårsolen. Två favoriter träder fram och de är “Rågbröd” och “Surdegsbaguette” – givetvis bakade i det egna bageriet i Arlöv. Dessa två brödsorter uppges ge en frisk fläkt till frukostsortimentet. Du kommer återigen att kunna välja mellan ljust och mörkt bröd till frukosten. Surdegsbaguetten finns även i lunchsortimentet med två matiga alternativ – klassikern Ost och skinka fylld med krispiga grönsaker och färskost samt Espresso house egen twist på Caprese med pesto, sötpotatishummus, krämig mozzarella och tomat. Dessa två lunchbaguetter kommer få sällskap av två lunchmackor på rågbröd. En vegansk rågbrödsmacka fylld med krämig sötpotatishummus, avokado och rostat sesamfrö samt en saftig rågbrödsmacka med svensk kyckling, babyspenat och dragonmajonnäs. De uppges passa utmärkt både som en lättare lunch och som sällskap till eftermiddagskaffet. Foto: Ulf Hjelting Menybyte på Bishops Nu är det dags för ett menybyte även på Bishops arms vilka blickar mot ljusare tider och plockar därför fram lättare smaker som potatis- och prästostkroketter med parmesan och tryffelmajo. Eller varför inte testa srirachamarinerade räkor i bao-bun. Dock finns det fortfarande kvar några rätter med lite fylligare smaker som rödvinsbrässerad oxkind och chicken tikka masala. Utöver dessa smörgåsnyheter finns nu även en vegansk focaccia i sortimentet. Denna kommer att vara fylld med grillade grönsaker och tryffelmajo och är väl värd att prova oavsett om du föredrar veganskt eller inte. Som avslutning lanserar Espresso house den helt nya “Cheesecake passion” med krispig botten och smak av passionsfrukt, citron och vanilj. Våren på kaffekedjan går med andra ord starkt i brödets och fikats tecken, som sig bör. Ännu mer glass Handelsboden i Wadköping kommer lagom till att sommarens värme gör sig påmind att förvandlas till ett glasspalats. Ja, i varje fall vad det gäller utbudet. Gó glass från Hjortkvarn har i skrivande stund 19 av sina 54 smaker representerade i Wadköping. Fler utlovas med varmare väder och det tillsammans med Gó glass alldeles egen mjukglass. Det går även att köpa både Siaoch Triumfglass. Och så till årets glassöverraskning – mexikansk glass! Nej, vi vet inte heller vad det smakar eller hur det ser ut i skrivande stund, men vi kommer att stå bland de första i kön för att undersöka. Glassen är specialimporterad och det rör sig om någon sorts ‘fylld isglass’. Ja, den som väntar på något spännande får vänta vid Handelsboden i Wadköping. 42 Foto: Fredrik Jansson Musik på Björnes Björnes på Nygatan blickar framåt och förbi pandemin. I dag finns det några bokade musikakter där Tommy blues inleder den 15 maj. Då utlovas “bluesrock med attityd”. Detta är givetvis ett preliminärt datum som med nya och förändrade restriktioner kan genomföras eller – om de kvarstår som idag – kommer att ha svårt att genomföras.