TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förhindras vattenbrist i got
ländsk odling
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogsköp för juridisk person br
a i två lägen
TIDNINGEN TILLVÄXT Småföretagare har enklare skatt
eregler att vänta
TIDNINGEN TILLVÄXT Landgrabbing i Moçambique slår
ut samhällen
TIDNINGEN TILLVÄXT I Sverige och Finland dricks me
st kaffe i världen
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är en trygg plats
TIDNINGEN TILLVÄXT Alla innovatörer är inte skickl
iga entreprenörer
TIDNINGEN TILLVÄXT Vill odla eget foder till fiske
n
GÅRDSREPORTAGET Vattnet renas i en tank. Det som
ser ut som ett hav av kavajknappar är ytförstorare. På dem växer en bakterie som omvandlar ammoniak till nitrit och en annan bakterie som gör nitrat av nitriten. > pengar. Niclas Palmstierna är uppvuxen i Stockholm och var i flera år vd för telekombranschens uppstickare Tele2. Sedan reste han och hustrun Caroline med sina två barn till Colombia och jobbade som volontärer bland utsatta barn. För fem år sedan flyttade de till Maltesholm. De driver gården plus ett bolag inom hemtandvård, som bland annat gör det möjligt att få tänder lagade på äldreboenden. I SKÅNE FICK paret kontakt med Gårdsfisk. Företagets koncept med produktion av matfisk på land i samarbete med lantbrukare stämmer perfekt in i familjens bild av ett etiskt vettigt och på alla vis hållbart framtidsföretag med rejäl lönsamhetspotential. Gårdsfisk drivs av marinbiologen Johan Ljungquist och civilingenjören Mikael Olenmark Dessalles. De är två nytänkande killar som utvecklat systemet och dragit i gång uppfödning Fiskstallet hos Niclas Palmstierna kan producera lika mycket som en tredjedel av den svenska torskkvoten i Östersjön. och slakt på en fastighet de slitit hårt med att renovera inte så långt från Maltesholm. – De köpte en gård utanför Tollarp som heter Gretagården. Min fru var där på studiebesök och blev väldigt förtjust, säger Niclas Palmstierna. Maltesholm blev första gård att teckna kontrakt för uppfödning till Gårdsfisk. En hall byggdes och i december 2019 anlände de första ynglen från Gretagården. Ett år senare skickas ett halvt ton fisk per vecka tillbaka dit för slakt. Slaktfisken körs i transporttank och avlivningen är utformad för att vara så smärtfri som möjligt med elbedövning, strupskärning och läggning i krossisvatten. Gårdsfisk säljer fisken vidare till fiskhandlare och grossister. Konsumenter kan köpa den bland annat i välsorterade fiskaffärer och butiker inom Ica, Coop och City Gross. Den går också att få på tallrik på restauranger som den på Fotografiska i Svart rödstrimma, rödstrimma och afrikansk ålmål. Tre fiskar l Rödstrimma är Gårdsfisks varumärke för hållbart producerad niltilapia, Oreochromis niloticus. Den finns som röd eller svart och liknar abborre i köttet. l Gårdsfisk använder också clarias, som heter Clarias gariepinus på latin och kan kallas afrikansk ålmal i handeln. Den är en halvfet fisk som passar att röka, till kotletter och till fiskfärs. Stockholm. Niclas Palmstierna gillar fisk och att vara i en ny bransch. – Fisken är väldigt god. Produktionen är enkel, ren och luktfri. Det är också roligt att ha att göra med entreprenörer, säger han. Produktionsmässigt ser han många fördelar. Exempelvis är fiskuppfödning tidseffektivt. En person ser till hallen två gånger per dag, totalt cirka en timme. Det går att använda personal som redan finns på gården. – Jag klarar av att köra den själv. Anläggningen är väldigt digital. Mycket kan jag reglera hemifrån, säger Niclas Palmstierna. Skulle något mot förmodan krångla finns ett serviceavtal med Gårdsfisk. EN ANNAN FÖRDEL tycker han är att det går att starta fiskuppfödning med en relativt liten investering. Produktionen är sedan likadan året runt med täta försäljningstillfällen. Tillväxt 31 >
TIDNINGEN TILLVÄXT Sweden Food Arena ska höja Mats
veriges status
TIDNINGEN TILLVÄXT Hantera valutarisken genom att
kurssäkra