TIDNINGEN TILLVÄXT 1
TIDNINGEN TILLVÄXT Så förhindras vattenbrist i got
ländsk odling
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogsköp för juridisk person br
a i två lägen
TIDNINGEN TILLVÄXT Småföretagare har enklare skatt
eregler att vänta
TIDNINGEN TILLVÄXT Landgrabbing i Moçambique slår
ut samhällen
TIDNINGEN TILLVÄXT I Sverige och Finland dricks me
st kaffe i världen
TIDNINGEN TILLVÄXT Skogen är en trygg plats
TIDNINGEN TILLVÄXT Alla innovatörer är inte skickl
iga entreprenörer
TIDNINGEN TILLVÄXT Vill odla eget foder till fiske
n
TIDNINGEN TILLVÄXT Sweden Food Arena ska höja Mats
veriges status Heta stolen ” Landsbygden har aldrig varit så het som nu” Målet är att världen ska få upp ögonen för svensk mat och dryck. Nya jobb, ökad export och en tung position inom den europeiska livsmedelssektorn står på agendan för Sweden Food Arena. Det berättar verksamhetsledaren Marie Gidlund. Text Tina Andersson Foto Kristina Sahlén Vilka mål har Sweden Food Arena? – Till 2030 vill vi att Sverige är bland topp tre i innovationsrankningar för livsmedelssektorn i Europa, att vi har fått 50 nya svenska innovationer som tillsammans omsätter 1 miljard euro, att det skapats minst 50 000 nya jobb och att exportandelen ökat till 50 procent. Livsmedelssektorn är redan i dag Sveriges tredje största industrigren, men man läser alltid mer om andra näringar som telekom, gruvdrift och skog. Det är dags att börja prata ärter och fläsk. Hur jobbar ni? – Vi har möten med människor bland främst våra medlemsföretag men även inom politik och myndigheter. Vi sätter samman företag med samma frågeställningar, hittar forskare och söker medel från olika forskningsutlysningar. Allt sker digitalt nu, förstås, eftersom vi jobbar hemifrån. Det är en enorm ögonöppnare att man kan ha så många kvalificerade möten digitalt. Teknikutvecklingen visar att vi inte behöver täta miljöer för innovation, man kan flytta verksamhet ut på landet. Landsbygden har aldrig varit så het som nu. Vad krävs för att svensk mat och dryck ska bli en tillväxtmotor? – En riktad satsning på forskning och innovation för att höja förädlingsvärdet och höja lönsamheten i varje led. Det krävs kompetensförsörjning och nätverk där exempelvis lantbruksrådgivare ingår. Det behövs även kapital. Globalt räknar man med att riskkapitalister investerat 21 miljarder dollar i det som kallas foodtech och agtech under 2020. Vi ser ett växande 34 Tillväxt intresse i Sverige, samtidigt finns utmaningar för lantbruksföretagare, som att få lån och att genomföra generationsskiften. Hur ska du få förespråkare för vegetariskt och animaliskt att dra åt samma håll? – Få ut mer kunskap. Livsmedelsproduktionen är komplex. Vi behöver både kor och växtodling, de hänger ihop. Man kan inte titta på djurhållning i USA och säga att vi ska lägga ned köttproduktionen i Sverige. Man behöver se vad som är lämpligt ur varje lands perspektiv. Vill man äta klimatsmart kött så finns det inget bättre än svenskt och med tanke på det borde vi exportera mer. Inom växtbaserat behöver vi odla nya sorter och hitta nya affärsmodeller för att kunna ersätta bönderna och utveckla förädlingen. Exempelvis saknar vi inhemsk processindustri för att utvinna proteinet ur ärter. Har du själv gård? – Jag har ett hemman utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. Jag slår varje år elva hektar med traktor till ingen nytta. Finns ju inga bönder kvar i byn! Jag slår även med lie för att bevara den biologiska mångfalden och för att det inte ska växa igen. n Sweden Food Arena Ekonomisk förening bildad 2019 inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin. En anställd verksamhetsledare och en innovationsledare. 40 företag och organisationer är medlemmar. Tillväxtverket anslår 2 miljoner kronor årligen, beräknat till och med 2025. LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel är stora finansiärer. Marie Gidlund tycker att förnyelse är ett bra ord för lantbrukare att fokusera på. Man tänker i nya banor, är i ständig förnyelse. Marie Gidlund Aktuell som: Verksamhetsledare för Sweden Food Arena, som samlar hela livsmedelsbranschen från primärproduktion till dagligvaruhandel. Ålder: 54 år. Utbildning: Civilingenjör. Bor: Villa i Västerås, Västmanland.
TIDNINGEN TILLVÄXT Hantera valutarisken genom att
kurssäkra