Nöjesnytt Växjö 1
skaldjur Skaldjur är alltid lika gott och festlig
t att servera rakt upp och ner med några såser, ostar och ett gott bröd. Här hittar du också recept på soppa, paj, Moules frites och andra klassiska skaldjursrätter. VITLÖKSFRÄSTA CHILIRÄKOR 4 portioner 400 g stora skalade räkor 1 färsk röd chili 3 vitlöksklyftor 2 tsk riven färsk ingefära 3 msk Arla Köket smör- & rapsolja 3 msk hackad färsk koriander 1/2 msk pressad citron 2 krm salt Kärna ur chilin och skala vitlöken. Finhacka chili och vitlök och fräs tillsammans med ingefära och spiskummin i smör& rapsolja i en stekpanna ca 1 min. Lägg i räkorna och stek runtom ca 2 min. Smaksätt med koriander, citronsaft och salt. KRÄFTSOPPA 4 portioner 200 g kräftstjärtar 1 liter Kelda® mild tomatsoppa 2 tsk dillfrön 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche 1/2 dl hackad färsk dill 1 msk konjak Koka tomatsoppa och dillfrö i en kastrull ca 5 min. Rör ner crème fraiche och smaksätt med konjak. Lägg i kräftstjärtar och dill. Servera gärna kräftsoppan med ett gott bröd. PAD THAI 4 portioner 250 g breda risnudlar 180 g böngroddar 1 knippe salladslök 1 röd chili 2 msk vitlöksklyftor 200 g kycklinglårfilé 25 g Arla svenskt smör Salt och svartpeppar 200 g räkor utan skal 2 ägg PAD THAISÅS 1 msk strösocker 2 msk kokande vatten 1 msk srirachsås 1 msk risvinäger 2 msk fisksås 2 msk tamarisås Pressad saft av 1 lime TOPPING 1 dl hackade jordnötter 1 kruka färsk koriander 1 dl rostad lök Chiliflakes Rör ihop alla ingredienser till såsen. Rör väl tills sockret löst sig. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av väl. Skölj groddarna. Strimla salladslök och chili. Finhacka vitlöken. Strimla kycklingen. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek kycklingen tills den är genomstekt. Tillsätt vitlök, chili och räkor. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggen och stek någon minut. Blanda ner nudlar, dressing och böngroddar. Blanda väl och låt allt bli varmt. Toppa Pad Thai med jordnötter, koriander, rostad lök, salladslök och chili flakes. MOULES FRITES 4 portioner 2 kg blåmusslor 1 gul lök 1 morot 50 g rotselleri 1 msk Arla svenskt smör 2 dl torrt vitt vin 1/2 dl hackad bladpersilja 3 dl Arla Ko® färsk vispgrädde TILL SERVERING 600 g pommes frites Rensa och skölj musslorna. Ta bort de som är öppna och trasiga. Skala och finhacka lök, morot och rotselleri. Fräs det i smör i en stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt vinet, koka upp, lägg i musslorna och sätt på locket. Sjud ca 5 min. Häll på grädden, koka upp och rör ner persiljan precis innan servering. Släng de musslor som inte öppnat sig. Servera med nyfriterade pommes frites. 32 | nöjesnytt SKALDJURSPAJ 6 portioner PAJDEG 125 g Arla® svenskt smör 3 1/2 dl vetemjöl 3 msk vatten FYLLNING 100 g skalade räkor 100 g kräftstjärtar 2 1/2 dl Kvibille® riven cheddar 3 dl Arla Köket® färsk vispgrädde 3 ägg 1 kruka färsk dill 1/2 tsk salt 1 krm peppar Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga och låt stå i frys ca 15 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 min. Lägg i räkor, kräftstjärtar och ost i pajskalet. Vispa ihop grädde, ägg, dill, salt och peppar. Häll det i formen och grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med sallad. KRÄMIG CURRYPASTA MED RÄKOR 4 portioner 300 g pasta fussili 200 g skalade räkor 200 g fräsk sparris 150 g naturell färskost 1/2 dl mango chutney 1 1/2 tsk curry 1/2 hackad färsk dill Salt & peppar Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av i durkslag. Skär sparrisen i breda bitar och koka den 1-2 min i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och blanda sparris, pasta, färskost, mango chutney och curry. Värm under omrörning. Vänd ner räkor och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera genast.