Nöjesnytt Växjö 1
vin från toscana Vinodlarna i Toscana håller tumm
arna. Snart är årets skörd igång och utsikterna ser goda ut för rikliga volymer och druvor av god kvalitet. Piergiorgio Castellani är sjätte generationen odlare och vinproducent som basar över familjens odlingar över hela Italien. Castellani’s var i begynnelsen jordbrukare. Familjen har sina rötter i Toscana och där lever även Piergiorgio Castellani på ekocertifierade Tenuta Poggio al Casone. Gården är en av sju egendomar i Toscana, i eller runt Chianti. I Sverige känner många producentens vinserie Villa Puccini som finns både som Chianti och en Chianti Classico. Castellani gör även utmärkta Chianti Classicovinet från Campomaggio, en röd kioskvältare i husvinsgenren Baffo Rosso (BS 50673, 89 kr) och nya vita vinet av vermentinodruvan, Fontemaggiore från Montefoscoli (BS 59118, 149 kr) som kan provas som alternativ till Chablis. Under den innevarande vintern resulterade ett ihållande regn att Chiantis sinade vattenreserverna fylldes på. – Vinstockarna klarade därför årets extrema torka och värmebölja i juni och juli förvånansvärt bra, säger Piergiorgio Castellani. Castellani fortsätter, – Den stora utmaningen har i stället varit säsongens mycket fuktiga klimat. På fälten nära Medelhavet har förhållandena varit som värst. Odlarna har nog aldrig haft så mycket jobb med att hålla vingårdarna fria från sjukdomar och de eko-klassificerade egendomarna har fått kämpa. Många har dessvärre behövt spraya fulla kvoter av svampbekämpningslösningen kopparsulfat (godkänd upp till viss nivå även i eko-jordbruk). Att sangiovesevinerna från Chianti och Chianti Classico är i medvind hos vinälskarna efter några år i bakvatten är sant. Möjligen har alla som var med på 1970-80-talen äntligen pausat färdigt och fått en nyuppväckt längtan till distriktets viner i kombination med att producenterna höjt sina kvalitetsambitioner. Och att den yngre generationens smakintresse kittlas av vinernas kärniga friskhet. Tro det eller inte men den bastinklädda flaskan verkar också vara tillbaka. Om inte lika tydligt som prisvärd varumärkesindikator utan i stället för att signalera kvalitet. Chianti och Chianti Classico känns helt enkelt ”rätt och fräscht”. Chiantivin smakar fantastiskt gott under sensommarens svampsäsong och när vinerna serveras till tidiga höstmiddagar. Den enklaste av måltider är förmodligen en av årets godaste; smörstekt Karljohansvamp, spagetti, parmesan och persilja. TS=tillfälligt sortiment BS=beställningssortimentet rött VILLA PUCCINI 2018 (32417), TOSCANA, 99 KR Medel/fyllig, kryddig, kärnig körsbärssmak med inslag av plommon och lakrits med en touch av fat och choklad. Husvinstrevlig och god till svamppasta, salsiccia eller lammrätter. Betyg: 4 CHIANTI CLASSICO FONTODI 2020 (TS 92581) CHIANTI CLASSICO, 329 KR Fyllig, ung Chianti Classico när den är som bäst. Bra vin för alla som vill spara och lagra. Smaken är nyanserad, körsbärskärnig, lätt parfymerad med inslag av kryddörter, oliver med en hint av läder. Det torrstrama signumet är förförande läckert, lägg till vinets potential att utvecklas. Betyg: 4+ Lanseras: 25 aug, 1.200 buteljer. sött RUFFINO VINSANTO SERELLE 2019 (8119), VIN SANTO DEL CHIANTI, 189 KR FÖR 37,5 CL. Chiantis egna söta är det ”heliga” vinet Vinsanto. Omsorgsfullt mognadslagrad i fat som försluts hermetiskt, som en vinernas skattkammare kan man säga. Smaken är söt, nyanserad lätt knäckig med inslag av torkade aprikoser, russin, hasselnötter, choklad och kryddor. Bjud på mandelskorpor eller bakverk med nötter som en ostkaka med jordgubbar och pistagenötter. Betyg: 3+ vitt TORRICELLA 2021 (BS 7179), TOSCANA, 209 KR Ett vitt chardonnayvin från Toscana extra allt! Medelfyllig, balanserad, mogen gröngul frukt som persika, päron och äpplen. Inslag av hasselnötter och blommor med en lätt smöriga touch. Passar till smörstekta kantareller, fisk, ljusa kötträtter. Betyg: 4+ AV ELKE JUNG, OBEROENDE VINSKRIBENT, JOURNALIST, SOMMELIER OCH KONSULT. INSTAGRAM: @MYWINEBY HTTPS://ELKEJUNG.SE 34 | nöjesnytt