Cirkulera 1
Cirkulera Förbundsdirektör Carina Färm har ordet
Cirkulera Notiser från VafabMiljö
Cirkulera Vi har besökt en toppmodern anläggning
Cirkulera Nya regler gäller för producenterna
Cirkulera Aros Congress Center har miljöfokus
Cirkulera Nicolette är chefernas stöd
Cirkulera Gemensamma för insamling av avfall
Cirkulera Värnar om miljön HÄLSOSAMT TEXT: JON FOR
SLING FOTO: PER GROTH Här står miljön på menyn Mat och musik går hand i hand på Enköpings enda hälsoinriktade och helt glutenfria restaurang. Café Samt har på kort tid blivit populära – genom att värna om miljön. – Jag och min man är miljönördar, berättar ägarinnan Lia Starälv. V arje morgon följer samma mönster på Rådhusgatan 4 i Enköping. Lia och Tommy Starälv går upp tidigt, hackar grönsaker och förbereder den kommande dagen tillsammans. Klockan elva slår dörrarna upp för Café Samt, varpå Tommy beger sig en trappa upp. – Vi har en musikaffär på övervåningen. På dagarna brukar Tommy ha mest ansvar för den, medan jag sköter caféet, berättar Lia Starälv. Sedan 2013 driver hon Café Samt, Enköpings enda hälsoinriktade restaurang som dessutom är helt glutenfri. Namnet formades efter ledorden trivSAMT hälsoSAMT, omtänkSAMT och – som en av deras kunder lade till – gemenSAMT. Lia och Tommy lägger extra fokus på vegetariska rätter och anstränger sig för att handla närproducerade och ekologiska råvaror. Mest populär är restaurangens lunchbuffé, som nu även serveras på lördagar. Kunderna kan alltid välja mellan en kötträtt och en fiskrätt, men det mesta som serveras är lakto-ovo-vegetariskt. Och just grönsaker är något av Lias specialitet. – Jag är uppvuxen i ett hem med en pappa som var trädgårdsmästare och odlade grönsaker och en mamma som tog hand om och förädlade dem. Så det är mitt område. Min grönsaksbuffé är värmande och mättande, säger hon. – Min allra första vision var att öppna ett sockerfritt och glutenfritt raw food-café, men eftersom vi har öl- och vinrättigheter är vi tvungna att ha en à la carte-meny också, fortsätter hon. Musiken går som en röd tråd genom verksamheten; utöver affären på övervåningen har caféet en scen där artister framträder en gång i veckan. 14 Grönsaker och närproducerade ekologiska råvaror ligger Lia Starälv extra varmt om hjärtat. En annan röd tråd är det miljötänk som genomsyrar allt Lia och Tommy gör. – Jag och min man är miljönördar. Inget ska gå till spillo när vi lagar mat, vi använder så mycket det går av de råvaror vi köper och vi undviker halvfabrikat. Det som blir över blir jordkompost eller går till kommunens komposthantering och blir biogas, säger Lia. – Café Samt använder bara solenergi och vi källsorterar allt. Vi har precis beställt en elbil också, den ska bli spännande att börja köra, fortsätter hon. Till och med den vackra byggnaden från 1755 som caféet ligger i går på sätt och vis i miljöns tecken, berättar Lia med ett litet skratt. – Det var ursprungligen ett tingshus som låg i Torstuna och som sedan flyttades till Enköping. Så man kan säga att huset är återbrukat! l Tommy i musikaffären som finns en trappa upp. ” Jag och min man är miljönördar. Inget ska gå till spillo när vi lagar mat” CIRKULERA #1 2020
Cirkulera Låna utrustning gratis
Cirkulera Nya huvudkontoret på Navet
Cirkulera Vad händer med plastavfallet?
Cirkulera Med miljövänliga priser
Cirkulera Taxan och avfallsplanen
Cirkulera Mobila Återbruket
Cirkulera Hitta till ditt Återbruk