Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Älgförvaltning med goda resultat
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnyheter
Svensk Jakt Älgförvaltning
Svensk Jakt Nijaks sista tjäder
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av skidpjäxor
Svensk Jakt Spåra hare utan hund
Svensk Jakt Julklappstips för jägare
Svensk Jakt Kaliber 12 eller 20?
Svensk Jakt Mårdfångst
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Använd avståndsmätaren på rätt sätt
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt december
Svensk Jakt Det vilda julbordet VILTSMAK » Det vil
da julbordet H ela december dukar Eriksberg upp sitt julbord och fokus ligger naturligtvis på viltkött. Patén görs av vildand, revbensspjällen av dovvilt, skinkan av vildsvin. Totalt kommer det att stekas minst 30000 viltköttbullar. Kökschef sedan 2019 är Joao de Matos, som ursprungligen kommer från Portugal. Kanske sätter det prägel på julbordet? – Nej, det svenska julbordet får inga portugiska influenser! Jag är så imponerad av svenskarnas starka julbordstradition med exakt samma traditionella rätter år från år, säger Joao de Matos. – Den traditionen ska ni svenskar verkligen vara rädda om och fortsätta att föra vidare från generation till generation. Resten av året kan jag servera gästerna vilt med en reduktion av madeira och serranoskinka, men aldrig på ett svenskt julbord. RECEPTET I september utsågs Eriksbergs hotell & safaripark i Blekinge till Årets bästa viltkrog 2023. Priset fick Eriksberg för att under lång tid och under alla årstider ha serverat vilt på samma höga nivå. Joao de Matos är kökschef på Eriksberg och fick ta emot utmärkelsen Årets viltkrog 2023. Det unika med Eriksberg är ambitionen att utbilda gästerna om vilt och natur, lika mycket som att servera vilt. En middag kan föregås av en safari på cirka tio kilometer där man har chans att se olika viltslag i naturen. Gastronomi kombinerat med naturupplevelser, helt enkelt. Även lite udda viltslag som visent hamnar ibland på menyn, till exempel som visentburgare. Snart ser man fram emot att kunna servera davidshjort, ett unikt viltslag som finns i Eriksbergs hägn sedan några år tillbaka. Restaurangen på Eriksberg har kontroll på hela kedjan av viltkött, från uppfödning till servering på tallrik. Viltköttet kommer förstås från gårdens egna ägor. SVENSK JAKT Nr 12 2023 85
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer