Marknad Örebro 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILDER ETOI
LE – INNOVATIV OCH SMAKFYLLD STJÄRNRESTAURANG Kockarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman gav 2018, uppkäftigt, sin restaurang namnet Etoile, stjärna på franska. Den omtyckta och hyllade restaurangen fick mycket välförtjänt sin första Michelinstjärna redan år 2020. Etoile nås genom en diskret ingång i ett oansenligt hus på Norra Stationsgatan i Norrtull. Gästerna, 24 per kväll, mötts av en trivsam lounge där en introduktion av kvällen sker i ett möte med teamet av kockar. Utöver Danny och Jonas med internationella meriter från Fat Duck, noma och Gaggan finns ”Årets Kock” 2020, Lars Tjörnemo och Emmah Strömberg, deltagare i det Svenska Juniorkocklandslaget på plats. Tillsammans med ett glas Champagne serveras vi ett antal goda aptitretare. Därefter förs vi in i testköket och får uppleva hur bra råvaror genom ett skickligt kockhantverk blir till vackra och smakfulla rätter. Vilken angenäm upplevelse. Nu väntar matsalen och fortsättningen på en innovativ avsmakningsmeny med totalt 18 serveringar. En middag på Etoile Till bords väntade en varm kopp umami te, gjord på karamelliserad lök och svamp, med nyfriterade churros och en löjromsröra. Churrosen doppade i löjrom smakade ljuvligt, vilken start. Vackert i sitt skal fanns pilgrimsmusslan somrigt kompletterad med en rabarber- och jordgubbsgranite, hade både friskhet och sälta. Mer överraskande var de små röda karamellkulorna, fyllda av en Bloody Mary drink. Smakfylld var en Bagel med gåslever med en glasyr gjord av passionsfrukt. Spekulativ var rätten maki, fisk i papper, den brändes över öppen eld vid bordet. Det mjälla fiskköttet skulle doppas i två sorters soya, så gott, så gott. Ett ostron kom in, liggande på den varma och frasiga träkolsbit som den rökts av, en rökighet som höjde ostronets smak. Torsken var perfekt halstrad och serverad med olika sorters kål och en smörsås med rom, fisk som bäst. Kötträtten hade temat “Skogen”. Perfekt rosastekt anka och stekt rådjur kompletterades med två sorters svamp och lakrits, gav en behaglig skogskänsla. Bra var också duvan, här tillsammans med rödbeta och svarta vinbär. Första desserten var en av Etoiles signaturrätter, glasspinnen med mango, gillades starkt. Följdes av en frisk citrusdessert och avslutades med bakelsen Éclair. Danny och Jonas med sitt unga, talangfulla, team bjöd på en härligt innovativ och smakfylld upplevelse, Etoile är på väg mot sin andra stjärna. ® 44