NG Gbg 1
JACOB HOLMSTRÖM ÖPPNAR FYR Den tidigare stjärnkrö
garen tar tillsammans med frugan Emelie Leijon över restaurang Salt på stranden i Tylösand. DET VAR I slutet av 2022 som vi nåddes av nyheten att Jacob Holmström och Anton Bjuhr bestämt sig för att stänga igen sin dubbelt stjärnbelönade krog Gastrologik. Den 17 december gjorde restaurangen sin sista servering. MEN DETTA BETYDDE uppenbarligen inte att Jacob Holmström var klar med krogvärlden. Nu står det klart att han tillsammans med sin fru Emelie Leijon har tagit över restaurang Salt i Tylösand. Lagom till påsken 2024 öppnar de båda den nya krogen som har fått namnet Fyr. – Namnet Fyr anspelar på den öppna elden i köket, där mycket av maten kommer att lagas, men även på den vackra fyren på Tylön, ett par hundra meter från restaurangen, berättar Emelie Leijon i en intervju med branschtidningen Restaurangvärlden. FYR KOMMER ATT ha öppet året runt, och på menyn står framför allt havets frukter. – Fyr ligger nästan på havet så det känns naturligt med fokus på fisk och skaldjur, det är också det som ligger mig varmast om hjärtat, hälsar Jacob Holmström. FOTO: ANDERS ANDERSSON KROGNYTT Restaurangnyheter i korthet. TEXT: REDAKTIONEN BISTRO ATELIER DINING WEEK TILL SVERIGE Krogveckan från Köpenhamn kommer till Stockholm, Göteborg och Malmö. DINING WEEK HAR anlänt till Sverige och kommer att pågå mellan den 27 oktober till den 5 november. Ambitionen är att tillgängliggöra en värld av gastronomiska upplevelser till ett förmånligt pris, och detta med så många restauranger som möjligt i Stockholm, Göteborg samt Malmö. FESTIVALEN HAR SITT ursprung i Danmark, som har lyckats förvandla några av årets lugnaste krogveckor till de mest hektiska. Sedan 2011 deltar cirka 250 restauranger varje år, och över 200 000 besökare smörjer sina krås. UNDER FESTIVAL SERVERAR de deltagande krogarna en fest meny till ett fast pris. Några av de som kommer att delta är bland andra Bistro Atelier, Vrå, Bellora och Panos Panos Tavern. Konceptet är skapat av Let's Deal tillsammans med Madbillet. 86 NÖJESGUIDEN | NR 10, 2023 BHOGA I GÖTEBORG HAR FÅTT FINT BETYG AV WHITE GUIDE. WHITE GUIDE FÅR NYA ÄGARE Den nordiska restaurangguiden har ny ledning. WHITE GUIDES NYA ägartrio består av Peter Kjellberg, Öjje Holt samt Levels Group. Den förstnämnda tar även över taktpinnen som vd för bolaget. – Nordisk gastronomi skulle inte vara vad den är utan White Guide. Vi skall förvalta arvet genom att fortsätta vara oberoende, nyfikna och trovärdiga. Vi skall fortsätta tillföra kunskap och inspiration till matintresserade, säger Peter Kjellberg, ny vd och delägare. White Guide grundades 2005 och rankar regelbundet landets bästa restauranger. ”Vi skall fortsätta tillföra kunskap och inspiration till matintresserade”