NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu SKEPPSBRON 10 Skeppsbron 10, re
staurangskeppsbron10.se Köksmästarna Christian Siberg och Jon Hollström har i nyöppnade Skeppsbron 10 påtat ihop en meny som minst sagt heter duga. Öppet: tis-lör 16:30 till sent. BRUTALISTEN Regeringsgatan 21, brutalisten.com Carsten Höller och Stefan Erikssons brutalistiska köksmanifest går ut på att laga mat på en råvara i taget. Låter onekligen som en utmaning att syna. Öppet: tis-lör 17-00 från den 3 maj. TENGU Rådmansgatan, tenge.se 5 French Express är namnet på koncernen bakom idel fullspikade krogar som Babette, Nizza och Schmaltz. Förutom maten och genomgående gemytliga atmosfärer är de kända inte minst för sina ambitiösa vinlistor. När det började ryktas om ett joint venture tillsammans med Totemo Ramen höjde vi därför på ett och annat ögonbryn. Dessa intog emellertid alltmer sin rätta position då det stod klart att nysatsningen Tengu skulle servera ramen främst under lunch, för att under kvällstid blomma ut till en fullfjädrad Izakaya med såväl japanska som skandinaviska smaker. Vi anländer till lokalen som är belägen i A House och således granne med såväl Mr Cake som Omaka tidigt en murrig torsdagskväll och sånär som på våra barplatser är restaurangen fullproppad. Vi noterar även direkt att ett av långbordet är annekterat av stora delar av stans manliga musikelit. Ångan från det öppna köket sprider doften av såväl buljonger som brännare och kolgrill vilket är en aptitretare god som någon. Vi kastar oss därför över snacksmenyn så snart hovmästaren visat oss fram till våra platser. Att boka plats just vid köket visar sig vara ett fiffigt val, då vi inte bara får bevittna hur beställningen tillreds utan den landar också blixtsnabbt på serveringsfaten framför oss. Först ut är friterad kyckling Karage för 95 spänn som är så varm att den nästan bränner hål i gommen. Precis som det ska vara 66 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2022 med andra ord, och smaken sitter även den som den ska. Strax därefter svalkar vi den sargade gommen med en syrlig hälleflundra (165 riksdaler) smaksatt med ingefära, soja och harsyra. Lite ankhjärta (95 kronor) och flankstek (150 balubas) på spett får representera det grillade utbudet, och även dessa slinker ner utan motstånd men följs kanske heller inte av några applådåskor då lite mer saftighet hade varit på sin plats. Till detta blir det emellertid lite vitaminer också i form av tengusallad med vietnamesisk dressing samt spetskål med sesam, som ökar på fräschören. På vinlistan återfinns flera favoriter från systerkrogarna Nizza och Babette, och ölfronten bjuder på inslag från såväl Sthlm Brewing som uggleölen Hitachino. Men framför allt står sake i fokus. Opastöriserad sake i former, färger och flavörer vi tidigare inte stött på. Riskorn av olika poleringsgrader har gett en överraskande bredd som kan matcha i princip varenda rätt som ställs fram. Faktum är att det är just den dryck som passar bäst till de flesta av rätterna, även om öl givetvis matchar det mesta som erbjuds i matväg. Ramen serveras även på kvällen och sympatiskt nog i två olika storlekar, vilket gör att vi utan större mankemang även kan sluka en välsmakande miso (120/185 kronor). Trots att vi är supermätta lyckas servitören slutligen sälja på oss en Taiyaki - en fiskformad kaka fylld med i detta fall matchakräm - vilket också STRANDHÄXAN Galärvarvsvägen 2, instagram.com/strandhaxan Nästan 1 000 sittplatser blir det när Sandhäxan gör en steroidstinn sommarsatsning på restaurang Djurgårdsbron. Första mackan serveras den 28 april och gästspelet fortsätter sedan ända till september. Öppet: mån-sön 09:00-sent. AVEC St:Eriksgatan 100, avecstockholm.com Ett nytt litet krypin för vinsugna nära Vanadisrondellen, det är precis vad Avec är. Smårätter, kaffe och självklart vin på glas. Öppet: tis-lör 16-22. HORNSGATAN KVARTERSKROG Hornsgatan 81, hornsgatankvarterskrog.com Det räknas nu ner till öppningen av Bockholmsgruppens kommande södersatsning i Zinkensdamm. Öppet från morgon till kväll alla dagar i veckan, nästan för bra för att vara sant. Öppnar den 12 maj. överraskande nog visar sig vara en av kvällens största behållningar smakmässigt. Bra övertalat, herr servitör. När notan visar sig landa på blott dryga femhundringen person tar vi en mental handskakning på att återvända inom kort. Varför inte redan vid lunchtid dagen därpå? Öppet: mån-fre 11:30-15:00 samt 17-00, lör-sön 12-00. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se