NG Sthlm 1
Krog LILLA FESKEKÔRKA PÅ HJUL Hektopris på räkor
fick göteborgarna att demonstrativt öppna skaldjursbil i Stockholm. TEXT: VERONIKA SEIGERLUND – FOLK TROR ATT det är glassbilen som rullar in när vi kommer, säger Caisa Carning om den färgglada fiskbilen som pryds med hennes namn ”Caisas Skaldjur”. – Alla fiskbilar hemma i Göteborg är en vit låda som heter ”Lasses fisk”. Vi tyckte att det piggade upp med en Caisas-bil. EGENTLIGEN VAR DET vännen Victor Peterssons infall att öppna fiskbil i Stockholm. En kräftskiva i augusti gav göteborgaren inblick i huvudstadens haveri till skaldjursutbud. Inte nog med att det var dyrt, priserna var utskriva i 68 NÖJESGUIDEN | NR 4, 2022 hekto och inte kilo. Nu gör de stockholmarna en tjänst genom att tillgängliggöra färska skaldjur från västkusten ur fiskbilen som cirkulerar i staden. SKATTKISTAN ÄR FYLLD med räkor, havskräftor, ostron, musslor, krabba, hummer, några fiskar och flera olika röror på eget recept. Lunchtid serveras fyllda baguetter, räksallad och fisksoppa genom sidoluckan. Victor: Vi är mycket billigare än saluhallarna och har färskare grejer än matbutikerna. Vi får upp fisk flera gånger i veckan. Caisa: Tanken var ”vi ställer oss mitt i stan”. Men vi glömde att det finns många olika ”stan” i Stockholm. Hade det vart i Göteborg hade vi ställt oss på avenyn. Nu provar vi oss fram i olika stadsdelar, det är en positiv sak med bilen. Det negativa är att det är svårt att hitta ställen att parkera på. Kockar pratar om att det är högsäsong för skaldjur nu. Caisa: Jajamän, alla månader som innehåller bokstaven R. R? Caisa: September till april. Men folk är ju lite så här på sommaren ”åh nu är det semester, nu blir det skaldjur”. Victor: Men hade kräftskivegrejen kommit från Göteborg hade den aldrig inträffat i augusti. Det är sjukt, det är ju därför folk äter signalkräftor. SKALDJURSFROSSA HAR OCKSÅ inneburit köldfrossa, under de kallaste månaderna har skaldjursbilen varit en iskall arbetsplats. Victor: Vi spanar efter en fast lokal där vi kan ha större fiskdisk och kanske ett kontor så jag slipper sitta hemma i pyjamas och göra bokföringen. Sen ska vi förhoppningsvis öppna en ostronbar och sälja bubbel. Inte som Sturehof utan ett mer avslappnat ställe där ett glas vin inte kostar hundratals kronor. Vi vill ju vara tillgängliga för alla. Men det är väl lite hyckleri att säga när vi säljer havskräftor för sex fyrtionio. Man hade helst velat ligga på halva det priset. Vissa kostnader är svåra att komma runt för att få upp grejerna till Stockholm. I Göteborg handlar man inte om det kostar över 400 kronor kilot. Caisa: Det gör man verkligen inte. Men restaurangplanerna är väl några år fram i tiden. Vi vill så klart behålla bilen, fast kanske slippa använda den de kallaste månaderna. ALLT SOM OFTAST håller Caisas Skaldjur till runt Vasaparken och Karlaplan. Instagramkontot med samma namn bjuder på exakta detaljer.