Jaguarmagasinet SE nr 6 - 2022 1
Jaguarkockens ÄLGFILÉ MED TRYFFELSTUVAD SVARTROT
Älgfilé med tryffelstuvad svartrot Portioner: 6 personer Ingredienser: • • 1 kg älgfilé eller annat vilt 900 g svartrötter • 6 dl grädde • 6 st stora blad Grönkål • 3 msk tryffelhack / ca 1-2 msk tryffelolja 2 st citroner • Matolja • Smör • 1 kruka persilja 4. • Gör så här: 1. Skala svartrötterna och dela dessa i ca 8 cm långa bitar, dela även ner rötterna på bredden så de blir jämntjocka. Lägg dessa i kallt vatten och pressa i en citron. 2. Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten och lägg i svartrötterna tills de blir mjuka. Prova med en sticka under koktiden. Skölj av i durkslag. 3. Sätt ugnen på ca 200 grader varmluft, plocka bladen på grönkålen i så stora bitar som möjligt, blanda med 2 msk matolja, fördela ut detta på en plåt med bakplåtspapper och salta lätt. Baka i ugnen i ca 5 min tills de fått lite färg. Stycka köttet i bitar om ca 160 gram. Stek sedan på medeltemperatur i både smör och lite matolja. Salta och peppra samt ös smöret över köttet under tillagning. När köttet kommit upp till 48 grader låter du filén vila i ca 10 min innan servering. 5. Koka grädden tills endast hälften kvarstår. Värm upp svartrötterna igen i grädden och smaka upp stuvningen med tryffelhack eller tryffelolja, lite pressad citron samt salt och peppar. Hacka persilja och vänd upp stuvningen med detta precis innan servering. 6. Lägg upp svartroten, tranchera (skär i skivor) älgfilén, markera blåbärssåsen över köttet och garnera med grönkålschipsen. Har du inte älgfilé går det bra att byta ut mot annat vilt SERVERAS MED BLÅBÄRSSÅS & GRÖNKÅLSCHIPS Tid: ca 1,5 timme Recpt på blåbärssåsen hittar du på nästa sida 3 » 1 68 JAGUARGRUPPEN.SE | NOVEMBER 2022 Färdigt att servera!