MES 1
GASTRO TEXT: PAUL DAHLGREN FOTO: PRESSBILD NICE –
HAR LOCKAT BESÖKARE I ALLA TIDER Nice bjuder på bra klimat, mycket sol, havet och strandpromenaden, rik kultur, sevärdheter, nöjesliv, shopping, samt god och genuin fransk/ italiensk mat. Varje dag möter du Nice mycket speciella och berömda ljus, vilket i alla tider lockat konstnärer, kungligheter och andra besökande. Vi trivs bäst i Gamla Stan med alla dess brokiga gränder och myllrande folkliv, från tidig morgon till långt in på nätterna. Här i husen, många från 1700-talet, finns de flesta barerna och restaurangerna samt de mest pittoreska butikerna. En bra start på dagen är att besöka torget Cours Saleya med dess berömda blomster- och matmarknad. Mest lockas besökarna av de trivsamma och oerhört välbesökta uteserveringarna i Gamla stan och på gågatan Rue Massena/ Rue de France, vilka ofta serverar bra mat men sällan mycket bra mat. Två utsökta restauranger i Gamla Stans brokiga och pittoreska gränder är Le Bistrot d’Antoine och La Merenda. Båda serverar mycket genuin och smakfull provencalsk mat. Le Bistrot d’Antoine ligger på livliga Rue de la Prefecture. Vi äter gärna Caprese salladen med den egna dressingen gjord på mozzarellajuice, tartaren på räkor och 36 avokado, någon av de perfekt krämiga risottorätterna eller den lokala favoriten, oxkind. La Merenda drivs av skicklige chefskocken Dominique Le Stanc och hans hustru. På den provencalska menyn, vilken dagligen skiftar och skrivs upp på en tavla, finns, beroende på årstid, lökpaj, biffbourgogne, ratatouille, petit farcies samt den alltid helt fantastiska pastan med pesto. För de många som promenerar eller solar längs strandpromenaden är Plage Opera ett tilltalande alternativ. Vad kan ge mer Nice-känsla än en äkta Salad Nicoise och ett glas rosévin. En delikat fiskrestaurang är Peixes. Restaurangen har en modern, trivsam, inredning och en lockande meny. Specialiteten är smakfull ceviche, vilken finns till förrätt i hela fem olika former. De läckra ostronen är alltid en bra start. Har du tur serveras Moule Marinière, härligt dagsplockade, vitlöksdoftande, vinkokta musslor, musslor som bäst. Dagens fisk, perfekt kokt, kan vara en havsabborre, marulk eller torsk. Och visst finns det smaskiga desserter som chokladkrämiga brownies och en ljuvlig mandelkaka. För köttälskare är La Rossettisserie det rätta stället. Här grillas gris, kalv, kyckling, lamm och nötkött på bästa sätt. De fem saftiga och smakfulla köttbitarna serveras med valfritt bakad potatis, ett härligt krämigt och ”fluffigt” potatismos eller färska grönsaker. De många gästerna kommer till restaurangen för att äta det grillade köttet men även förrätterna och desserterna är tilltalande. Sardinpatén på en toast och lökpajen är två goda regionala specialiteter. Och chokladmousse eller tiramisu är ju alltid en bra avslutning. Le Café de Turin har serverat skaldjur vid Place Garibaldi i över 100 år. Vad som erbjuds går att se i korgarna öppet placerade ut mot torget. Vi har många gånger njutit av ostronen och musselsoppan tillsammans med en pichet av husets, väl kylda, vita vin. Avstå från krabborna och hummern, de är inte på svensk nivå. Välförtjänt är det alltid många gäster i de nyligen, elegant, uppfräschade matsalarna. Nära Place Garibaldi ligger Rue Bonaparte och baren Le Comptoir Central Electrique Här erbjuds allt från frukost, brunch, lunch, middag, fika till temakvällar med DJ´s. Från den stora uteserveringen har du utsikt över trivsamma Place de Pins med alla dess restauranger. Längre ned på Rue Bonaparte finns stjärnrestaurangen Les Agricultur, idag Nice bästa. Vi tas emot av ägartrion, paret Juliette och Samuel Busetto samt sommeliern Pierre-Jean Arpurt. Aptitretarna är tilltalande med sommarprimörer, marinerad fisk samt riven tryffel, serverat tillsammans med ett gott, varmt, bröd. Första rätten är tre sorters tillagade morötter med en currysås, fräscht. Följdes av perfekt kokta Gnocchis i en gorgonzolasås med äkta kaviar, en rätt som smälte i munnen. Fiskrätterna, först en torsk med klassisk äggsås därefter en Bouillabaisse med fem sorters fisk och en ljuvlig sås, fisk som bäst. Visst serverades det gåslever, här halstrad med en sås på champinjoner. Tortellinin med det rätta tuggmotståndet var rikligt toppad med färsk riven tryffel, så smakfullt. Desserterna, en byggd på citrusfrukter och maräng och en på choklad med chokladflarn, perfekta! Givetvis blev det en avslutande espresso, med bakverk, praliner och frukter. Agricultur gav en härlig matupplevelse och visade med glans att de är stadens bästa restaurang, rekommenderas i allt. ® FAVORITER I NICE Le Bistrot d’Antoine - Provencalskt Le Café de Turin - Skaldjur Le Comptoir Central - Bar Les Agricultur – Stjärnrestaurang La Merenda - Provencalskt Peixes - Fisk Plage Opera - Strandrestaurang Rossettisserie - Grillat kött