Kvissleby-sommarmagasin 1
DR Y CKE SGUIDE Sommaren är äntligen här Varför g
år våren och försommaren alltid så fort? Varför ska det vara så många aktiviteter denna period? Jag älskar denna tid på året och vill inte missa en sekund av alla dofter, grönska och blommor. När jag minst anar det så står jag där med näsan i sillkylen, igen! Men det är kul! Jag älskar det! Att få pilla på sillburkarna och prata med alla härliga kunder! Det är också kul eller åtminstone väldigt gott att äta sill. Till sillen dricker jag allra helst en ljus lager med lite lägre beska. Beskan har en tendens att upplevas ännu beskare när den möter något sött, som sill. Om man inte gillar öl utan absolut vill dricka vin till midsommarmaten, då kan jag rekommendera ett vin på druvan Riesling. Något annat som jag nästintill är beroende av under sommaren är lemonad. Den gör jag själv i olika varianter. Jag vill att lemonaden ska vara ganska så koncentrerad, sedan späder jag ut den med kolsyrat vatten och njuter. Namn: Katarina Geijer Ålder: 42 år Roll i butiken: Projektledare och handlare. Katarina är också utbildad sommelier. Familj: Man och två nyfikna döttrar. Gillar att göra på fritiden: Träna, åka skidor, spela golf, drycker, odla kryddor och grönsaker, umgås med familjen. Alltid i kylskåpet: Lingonsylt och mjölk. Dreissigacker Riesling, Organic Trocken, 2020 Tyskland, Rheinhessen, 129 kr, 75 cl, 12 %, Nr 2294 Deep Roots, Pink Riesling 2020 Tyskland, Rheinhessen, 99 kr, 75 cl, 12 %, Nr 50613 Jag är väldigt förtjust i druvan Riesling och dess olika uttryck. Allt från de söta dessert vinerna till de knastertorra och matvänliga vinerna. Detta vin från den relativt unga vinmakaren Jochen Dreissigacker är en av favoriterna och finns alltid redo hemma. Vinet passar till så mycket; gravad lax, varmrökt lax, sallader etc. Med doft av päron, honungsmelon och lite gummianka så blir detta ett perfekt sommarvin! Som jag nämnde i föregående dryck så älskar jag druvan Riesling. Men det finns en till druva som jag är löjligt förtjust i; Pinot Noir eller som den heter på tyska Spätburgunder. Detta vin är en kombination av båda, vilket gör det till det perfekta rosévinet för mig. Den friska syran från Riesling, samtidigt som det också finns en mjuk och bärig touch från Spätburgunder. Deep Roots Pink Riesling passar också bra till många typiska sommarrätter. Till detta äter jag en kycklingsallad med vattenmelon och fetaost. Torres Gran Coronas, Cabernet Sauvignon, 2018 Spanien, Katalonien, Penedès, 99 kr, 75 cl, 14,5 %, Nr 12697 Ingen grillad köttbit utan Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon är en smakrik druva med en del tanniner, vilket gör att den passar bra ihop med en köttbit som innehåller en del fett. Entrecôte till exempel. Tillbehören är med fördel lite salta och en klassisk bearnaisesås passar riktigt bra till. Var försiktig med söta tillbehör, det gör att vinet upplevs strävare. Gran Coronas består till 85 % Cabernet Sauvignon och till 15 % Tempranillo, vinet har en smak av mörka bär och tydliga fat, men också en liten subtil kryddighet som Tempranillon bidrar med. 22 Norrlands ljus, Ekologisk Sverige, Dalarna, Ludvika, 13:50 kr, 33 cl, 4,7%, Nr 11425 En riktigt ljus lager är också något som är bra att ha hemma. Det passar till så mycket; allt från korv till sill eller kött, eller bara direkt efter gräsklippningen. En lärare till mig på Restaurangakademien myntade begreppet ”gräsklipparöl”. Detta är en sådan. Vad som är bra är att den också finns i olika alkohol styrkor, så det går att välja det som passar efter smak och filosofi. ICA Kvantum Kvissleby magasin nr 2 2022