Kvissleby-sommarmagasin 1
TEMA: POLSK MAT Möt Klaudias Polen Polen har en l
ång, rik och stolt mattradition. Eftersom landet är stort finns här många regionala specialiteter. Vår expert på polsk mat heter Klaudia, och henne hittar du säkrast på frukt & grönt-avdelningen, i vandringsspåret eller i köket. Vad är typiskt för polsk mat? – ”Pierogi” – piroger alltså – i olika former; soppor, schnitzel, surkål, saltgurka och sallad med majonnäs –som legymsallad ungefär. Vilka ingredienser är vanliga? – Potatis, ägg, rotfrukter, kål, mjöl och mjölk. Det som polackerna har hemma. Finns det regionala skillnader inom landet? – Absolut. Polen har så många olika specialiteter. I norr finns havet – och här gäller fisk som till exempel sill, torsk, och flundra. I regionen Kassubien hittar du de bästa jordgubbarna. I söder ligger bergen och här hittar du Oscypek – en rökt fårost. Och mycket mer förstås! Hur ser en vanlig vardagsmåltid ut? – Oftast är det två rätter. Till förrätt blir det gärna soppa, till exempel på tomat, saltgurka, buljong, bönor, ärtor, rödbetor eller grönsaker. Till huvudrätt serveras potatis, sallad och kött som exempelvis schnitzel, pannbiff, ugnsstek eller grillad kyckling. Och slutligen, vilka är dina favoriter? – Pierogi, polsk korv och givetvis festmaten som jag bara lagar till jul. Rödbetsbuljong kryddad med svartpeppar, citron, mejram och vitlök. Panerade pannkakor med skogssvamp och surkålsfyllning med svampsås. Polsk ostkaka och vallmofrökaka. Mums! Klaudia Kwiatkowska Schnitzel med mos 👥 4 PORTIONER | cloc☊ UNDER 45 MINUTER | MEDEL Mos 900 g potatis 2 dl mjölk Schnitzel ca 550 g tunnskivad kotlett 1/2 tsk salt 2 krm peppar 1 dl vetemjöl 2 ägg 1 1/2 dl ströbröd 2 msk smör eller olja Grönsaker 1 gurka 1/2 ask ärtskott (à 100 g) 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Mos: Skala och koka potatisen. 3. Schnitzel: Lägg ut köttet och banka lätt på det med handen så att det blir lite större. Salta och peppra på köttet. 4. Vänd köttet i mjöl och sen i uppvispat ägg och sist i ströbröd. 5. Stek köttet gyllenbrunt i matfettet i en stekpanna. Lägg upp i en ugnssäker form och stek klart mitt i ugnen ca 10 minuter. 6. Mos: Pressa potatisen och vispa ner varm mjölk. Krydda med salt och peppar. 7. Grönsaker: Skär gurkan i stavar. 8. Servera köttet med mos, gurka och ärtskott. Receptet hittar du på ICA.se. ReceptID: 724445 Polska pierogi med färs- och surkålsfyllning 👥 6 PORTIONER | cloc☊ ÖVER 60 MINUTER | AVANCERAD Deg 6 dl vetemjöl 1 ägg 1 tsk salt 1 3/4 dl ljummet vatten 2 msk smör vetemjöl till utbakning Fyllning 1 gul lök 2 msk smör Receptet hittar du på ICA.se. ReceptID: 723443 30 300 g fläskfärs 150 g surkål 3/4 dl finhackad persilja 1 tsk nymald svartpeppar 3/4 tsk salt Till servering smetana stekt skivad lök finhackad persilja 1. Deg: Blanda alla ingredienser och knåda minst tio minuter för hand eller 5 minuter i maskin till en smidig deg. Täck med plastfolie och låt vila i kylskåp i en halvtimme. 2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Stek i smöret på svag värme tills den mjuknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. 3. Kavla ut degen tunt på en mjölad bänk till en ca 2 mm tjock platta. Stansa ut ca 5-7 cm stor rundlar med ett glas eller en skål, det ska bli ca 30 stycken (för 30 st). Fördela fyllningen på rundlarna. Pensla kanterna med vatten och vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Täck med en fuktig handduk så de inte torkar. 4. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka dina några pierogis i taget i ca 5 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av. 5. Till servering: Servera direkt med smetana, stekt lök och persilja. ICA Kvantum Kvissleby magasin nr 2 2022