Cirkulera 1
VAD HÄNDER SEN? Matavfallet tippas på golvet. 5 6
Krossen finfördelar matavfallet. 7 restavfallet. Efter det kör bilen upp på vågen igen och väger in matavfallet. Detta för att kunna registrera mängden avfall som kommer in till anläggningen. 5. Sopbilen kör in på biogasanläggningen. Där tippar den ut matavfallet på ett stort golv. En kontroll görs, och eventuella plastpåsar rensas bort. I undantagsfall är det så mycket plast och dålig kvalitet på matavfallet att allt måste slängas i restavfallet. 6. Matavfallet läggs i en kross som finfördelar det. En sikt rensar bort eventuella större saker som kan vara kvar i avfallet, som till exempel en gaffel. Efter det läggs avfallet i en mixer, där det blandas med vätska för att bli till ”slurry” – en slags ”slamform” som är lättare att hantera. Slurryn genomgår en värmebehandling på 70 grader i en timme för att rensa ut oönskade bakterier. 7. ”Slurryn” förs över till en rötkammare, en stor tank som kan liknas vid en mekanisk ”komage”. Här behandlas avfallet med aktiva bakterier i cirka 20 dygn, varpå metan bildas. CIRKULERA #3 2018 Efter 20 dagar är gasen från rötkammaren 60 till 65 procent metan, men detta är dock inte är tillräckligt att köra fordon med. 8. För att höja metanhalten i gasen ”skrubbar” man den med kallt vatten under tryck. Detta rensar den från koldioxid, varpå gas med 97 procents metaninnehåll blir kvar. Efter torkning av gasen tillsätts luktmedel av samma typ som finns i gasol. 9. Som ett sista steg komprimeras gasen i högtryckskompressorer. Detta görs för att få upp gasen i ett tryck på 200-250 bar, vilket gör det möjligt att tanka. 10. Klart! Ditt matavfall har nu förvandlats till biogas, och används som ett miljövänligt och effektivt drivmedel. På en påse matavfall kan en bil köra ungefär tre kilometer! l 15 I rökkammaren behandlas avfallet med aktiva bakterier i cirka 20 dygn. På en påse matavfall kan en biogasbil köra ungefär tre kilometer. 10 Foto: VafabMiljö