Byggnadsarbetaren Ledare
Byggnadsarbetaren Julklappstips
Byggnadsarbetaren Byggnytt
Byggnadsarbetaren Sämsta bygget 2020
Byggnadsarbetaren Stolta jobb
Byggnadsarbetaren Att ha farsan som chef
Byggnadsarbetaren Tävling
Byggnadsarbetaren Besserwissern
Byggnadsarbetaren Gästkrönika
Byggnadsarbetaren Ögonblicket
Byggnadsarbetaren Sexuellt ofredad och uppsagd
Byggnadsarbetaren Paxad plats i boden?
Byggnadsarbetaren Du minns väl 2020 års...
Byggnadsarbetaren Byggmissar
Byggnadsarbetaren Efter jobbet
ÖSTERGÖTLAND ●Kokta bönor är en gammal Vad äter
du på julbordet som kommer från ditt landskap? tradition på det östgötska julbordet. Bönorna serveras på julafton till julskinkan och revbensspjällen. Potatiskorv, aka Värmlandskorv. VÄRMLAND OCH VÄSTERGÖTLAND ●Potatiskorv, som också kallas Värmlandskorv, är populär i Värmland. I Västergötland är det den klassiska grynkorven som gäller. POTATISKORV I SVENSK BYGDERNA ●Potatiskorven är helig på julbordet i många av svenskbygderna i USA och här äts ingen julskinka. Orsaken är att svenskarna som utvandrade tog med sig potatiskorven till det nya landet, detta innan julskinkan gör sitt intåg på det svenska julbordet. Lars Hasselfeldt, byggnadsarbetare, 60, Rådmansö: – Det är ju Upplandskusten så det är mycket fisk. Julgädda lagade min mor i många år och ål finns också på julborden. Vi äter också olika sorters sill och ägghalvor med rom, räkor och majonnäs. Rickard Hugosson, snickare, 32, Vetlanda: – Det är nog ostkakan som sticker ut och är typiskt småländsk. Vi äter den med grädde och jordgubbssylt. 7 VÄSTERBOTTEN OCH NORRBOTTEN HÄLSINGLAND OCH GÄSTRIKLAND ●Här äter man ofta grynkaka – en efterrätt som består av en pudding med någon form av gryn som huvudingrediens. Även rörost, en ost med smak av kanel, sirap och kardemumma, är en tradition. ● Julbordet präglas av de norrländska råvarorna. Vilt kött (renkött och älgköttbullar), kalixlöjrom, röding, Västerbottenost och mandelpotatis är några av favoriterna. En norrländsk specialitet är blöta – tunnbröd som är doppat i skinkspad. Källor: Land.se, julbordsguiden.se, wikipedia 3 frågor ... ... till måltidsforskare Richard Tellström vid Stockholms universitet. Varför äter vi olika slags julmat runt om i landet? – Förr var julbordet en sammanfattning av hur odlingsåret hade gått på gården. Vi var självförsörjande och de finaste rätterna hamnade på julbordet. Den stora förändringen kommer runt år 1900 när vi får livsmedel som transporteras över hela landet och vi inte längre äter lika mycket lokalt. Varför lever de olika regionala maträtterna kvar? – Julmåltiden är vår enda traditionsmåltid. Den pekar bakåt och ska berätTorbjörn Sundström, 62, snickare, Kramfors: – Jag äter traditionell julmat, men dricker julmust från Zeunertz bryggeri, som tidigare var Sollefteå bryggeri (Sobra). Jag har druckit julmusten sedan jag var liten. Det är mer kaffesmak och mindre kolsyra i smaken än annan julmust. ta om vårt ursprung. Det är därför det finns maträtter som har geografisk och regional koppling. Kommer skillnaderna att bestå? – Ja, vi äter julmat bara en gång om året så det finns inget behov att ändra den. Det är en familje- och släkthögtid, så man har inget behov att förnya sig inför vänkretsen, som exempelvis med påsk- och midsommarbordet. BYGGNADSARBETAREN #12, 2020 49
Byggnadsarbetaren Medlemssidor