Nöjesnytt Växjö 1
VINTIPS MED ELKE LJUNG, SOMMELIER OCH REDAKTÖR VI
NBANKEN.SE MELLAN SENSOMMAR & HÖST Det finns många goda viner under hundralappen. Här har Nöjesnytt valt ut en handfull viner som precis har bytt årgång och alla passar i gränslandet mellan sensommarmingel och mustiga höstmiddagar. S kaldjuren är som godast under hösten. Och det är tillagningen som avgör vilket vin som passar bäst. Exempelvis smakar räkor naturell med en citrusklyfta superbt bra till torra, friska vita viner utan fatkaraktär. Och tänker du på att ju syrligare vinet är ju mer syra klarar maten, som exempelvis stänk av citron eller en dressing av vinäger. Man kan faktiskt säga att surt möter och matchar dito på samma nivå. Lagar du å andra sidan skaldjur eller fisk i ugn, kanske gratinerade med ost, lär alla smöriga, balanserat fatsmakande vita chardonnayviner passa utmärkt. Ett tips i den smöriga, gulfruktiga vinstilen är 99 kronors-vinet, Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2016 (2188) från producenten Saint Clair Family Estate i Marlborough på Nya Zeeland. Fram till att viltköttet serveras frossar matentusiaster i höstens alla rotfrukter och det är årstiden som kan räknas som prime-time för vegetarianer att ta ut svängarna i köket. Det finns gott om råvaror under hösten och det är också tid för svamp. En kantarellrisotto, gratinerade svamptoast, gryta, paj eller gratäng tillagade med höstens rotfrukter passar utmärkt med vin. Både till röda och vita viner. Väljer du vitt vin kan chardonnayvin med smöriga fatinslag sitter kombinationen som en smäck till abborren med smörfrästa kantareller. Är du å andra sidan en sann rödvinsentusiast är alla höstens råvaror som klockrena lyckträffar till de flesta röda vinerna. Var bara uppmärksam på vinets sockerinnehåll. Går nivån över 5 g/l kan smaken vara för söt till maten, då vin är komplext och syra i kombination med fruktsötma ter sig olika i olika viner. Asiatiska recept, rårörda lingon alternativt mogna rotfrukter är alla exempel på ingredienser som kan ge, eller förstärka, söt smak i maträtten. Således, har du ett rött vin med högre sockerhalt kan det i stället vara rätt vin att dricka efter maten, som till blandade snacks framför TV:n. Det röda spanska vinet på förslag har för dem som vill hoppa upp i kvalitet en namne, Gran Coronas (12697), som tillverkas av druvan cabernet sauvignon. Det smakar genast lite mer av allt, som fruktiga nyanser, balanserade tanniner (den kärva förnimmelsen) med en skönt fruktsyrlig stramhet. Här har ni ett vin som smakar toppen till det ugnstekta fläskköttet med rostade rotsaker eller mildare viltkött. Månadens fynd är det röda italienska vinet från ursprungsområdet Rosso Piceno som ni hittar i region Marche på italienska ostkusten, till del gränsande till Adriatiska havet. Här har ni ett vin som klarar biffen, bokstavligt utmärkt bra till ugnstekt fläskkött men det är också ett vin som klarar vardagens flesta vin och matutmaningar. Njut av alla goda smaker under sensommaren och tidig höst! ROSÉVIN VITA VINER LA GASCOGNE 2016 (2882), ALAIN BRUMONT, CÔTES DE GASCOGNE IGP FRANKRIKE, 89 KR Druvor: 50% gros manseng, 50% sauvignon blanc Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig med vita och gula drag, som av plommon, päron och persika plus en örtig smak med frisk citruscrustig textur. Trevligt vitt med fräscht tilltal och druv- och ursprungsegen personlighet. Rekommenderar vinet till sallader med eller utan skaldjur, till kyckling eller kallt fläskkött. Perfekt även som fördrink, till ostkuber eller snittar med tapenad. BETYG: 4 CAMELEON SELECTION UNOAKED CHARDONNAY 2017 (6031), DOMAINE BOUSQUET, ARGENTINA, 89 KR Druvor: Chardonnay Smak: Torr, medelfyllig smak av gula och gröna äpplen och päron, en hint av honung och smak av örter. Budgetvin som levererar, smakar mycket och generöst. Prova till kycklinggryta eller en gräddig fiskgratäng. Om ni vill servera vinet till ost, testa med getost! BETYG: 4 MULDERBOSCH ROSÉ 2017 (6077), MULDERBOSCH VINEYARDS, SYDAFRIKA, 85 KR Druvor: Cabernet sauvignon Smak: Torr, medelfyllig smak av röd frukt och bär, röda vinbär, örtigt inslag och bra längd med en lätt bitterhet. Enklare vin med juste smak som gör sig perfekt som fördrink och mingel, servera med blandade snittar eller enkelt, chips och dipp. Rosévin passar höstens fester. BETYG: 4 RÖDA VINER TORRES CORONAS 2014 (6996), MIGUEL TORRES, CATALUNYA SPANIEN, 79 KR Druvor: Tempranillo Smak: Medelfyllig. Frisk, kärnig kryddig smak med en hint av sötmogna björnbär, inslag av örter med en lätt animalisk twist, smak av vanilj och läder. Vardagsfräckt personligt bra rödvin som gör sig bra till alla fläskrätter eller mumsig vegorätt som blandade bönor, lök och smält fetaost. BETYG: 4 TAJANO ROSSO PICENO 2016 (6090), UMANI RONCHI, ITALIEN, 85 KR Druvor: 75% montepulciano, 25% sangiovese Smak: Medelfyllig, kryddig smak av mogen blå frukt, kärnig underton med drag av viol, lakrits och örter. Bra längd. Strukturerad med det enkla vinets rättframma attityd. Kan inte låta bli men åhååå så bra vin, för sitt pris, att man vill hoppa jämfota. BETYG: 4+ 42 | nöjesnytt