Lokaltidningen Kanalen 1
LOKALTIDNINGEN KANALEN I ÖSTERÅKER • NR 13 • VECK
A 13 • TISDAG 26 MARS • 2024 • ÅRG 29 familj &porträtt 15 Påsken Påskharen, påskkärringar som flyger till blåkulla, kycklingar och olika former av ägg är typiska kännetecken för högtiden påsk i Sverige. Men varför heter det påsk, och vad är historien bakom vissa av traditionerna? Högtiden påsk firas av ungefär en tredjedel av hela jordens befolkning och är också den största kristna högtiden. Trots det har påsken rötter i andra religioner bland annat hedendomen och judendomen. Det engelska namnet easter kommer faktiskt från den hedniska vår-gudinnan Eostre (eller Ostara). Det är också därifrån traditionen med påskharen har uppkommit. Hedningarna trodde att Ostara kom till jorden under just påsken i form av en hare och lade färggranna ägg. Det svenska namnet påsk kommer från judendomen där påsk heter pesach. Gestalter man ser mycket av i påsktider är häxorna, eller påskkärringarna. Enligt folktron flög de till blåkulla under skärtorsdagen. Idag är det många barn som klär ut sig till söta påskkärringar. Nuförtiden går de runt och knackar dörr för att få godis men förr i tiden var häxorna långt ifrån barn och långt ifrån söta. Tvärtemot ville man skrämma iväg dem då folk trodde att häxor faktiskt var farliga. För att hålla häxorna borta sköt man bland annat skott i luften och målade kors på ladugårdsdörrar för att de inte skulle kunna komma in och sno kvastar och liknande. Ägghalvor, äggröra, omelett och chokladägg... Ja, påsken handlar mycket om ägg. Runt om i världen är ägg en symbol för liv. Kycklingar associeras även med “livets nya början” och därmed också våren och påsken. Men varför äter man så mycket ägg under just denna högtid? Jo, efter den 40 dagar långa påskfastan förr fanns det ett överflöd av oätna ägg då det var förbjudet att äta dessa under fasteperioden. Maten under påsken är viktig för många och Gott med lammstek 1 lammstek med ben på ca 2 kg (Så får du rester till en kall lunch, smörgås eller lammpytt.) 5 vitlöksklyftor 1 tsk rosmarin 1 tsk timjan 1 citron 6 tomater 800 g potatis 300 g rotselleri 2 msk olivolja 2 dl rött vin 1 msk soja 1 msk kalv- eller viltfond 2 tsk majzenamjöl salt, peppar 3 Steken ska ha lång tid i ugnen, ju längre stektid, desto saftigare resultat. Är den fryst kan man hoppa över vitlöksspäckningen och i stället lägga in steken i ugnen på 80° över natten. I arla morgonstund är den klar. 3 Skala vitlöksklyftorna och dela dem i fyra fem bitar på längden. 3 Stick små jack i lammsteken med en vass kniv och peta ner vitlöksbitarna. 3 Dela citronen och gnid in lammsteken med ena halvan. 3 Blanda salt, peppar, rosmarin och timjan. Klappa in lammsteken med kryddorna 3 Stick in ugnstermometern så att spetsen hamnar mitt i tjockaste delen på steken och inte vid något ben. (Ben leder värme bra och temperaturen blir missvisande.) 3 Lägg steken i en stor oljad form eller långpanna och sätt in mitt i ugnen på 130-140°. Steken behöver omkring 2 timmar i ugnen. Efter ca 1 timme: skala potatisarna och skär i 4 klyftor. Skär bort det yttre skalet från rotsellerin och skär i 1-2 cm tjocka trekanter. Lägg i långpanna och ringla olivolja över. Salta, peppra och rör om alltsammans. Sätt in i ugnen under steken. Den är klar när termometern visar 65°. Svep in steken i folie och låt vila 20 minuter innan du skär upp den. Temperaturen fortsätter då stiga till cirka 70° och köttet blir lätt rosa. Dessutom blöder inte köttet lika mycket köttsaft om det får vila en stund. Vill du ha steken mer genomstekt, ta den ur ugnen när termometern visar 70°. 3 Skär tomaterna i halvor och lägg in med potatisen med snittytan uppåt. Höj ugnsvärmen till 200° och flytta upp långpannan i mitten av ugnen och grädda under tiden lammsteken vilar eller tills potatisen fått gyllenbrun färg och krispig yta. 3 Häll vinet i kastrullen med stekskyn. Häll också i den sky som bildas i paketet med den vilande lammsteken. det klassiska påskbordet omfattar massor av godsaker, men det som kanske är godast enligt vissa är påskgodiset. Att lägga det i påskägg och låta barnen leta efter äggen är en tradition. Även att måla ägg ingår i påskfirandet. Förr i tiden var det vanligt att de högre stånden gav bort konstgjorda målade ägg av glas, porslin och/eller ädla metaller för att visa sin vänskap. “Överraskningägg” som började tillverkas 1885 blev särskilt populära och utifrån dem utvecklades det som vi idag; presentägg av kartong smyckade med påskmotiv och fyllda med godis. Men även om det viktigaste för dig är traditionen, maten eller gåvorna hoppas jag att du kommer få en riktigt glad påsk! Sara Pirkhidran Källor: yle, ne Påskris Åtskilligt i påskfirandet har alltså en biblisk bakgrund. Men vissa inslag i vårt firande har också tillkommit på senare tid. Före 1880 förekom påskriset bara i Stockholm, men numera är det vanligt i hela landet. På en del håll i Norrland har man trott att dvärgbjörken från början var ett högt och ståtligt träd, men sedan tog man ris från dvärgbjörken för att gissla Jesus. Påskvädret I bondepraktikan får vi veta betydelsen av vilket väder påsken har med sig: ”Om det påskedag regna vill, litet foder bliver det året till. Men bliver den samma dag skönt väder, mycket smör det år tillkommande är. Det är gott den dag barn att avväna, som deras fulla tid hava diat modrens spena.” Påsklov på Österåkers bibliotek Kalas med Pettson och Findus 2 april klockan 10.30–11.30 De älskade barnboksfigurerna Pettson och Findus fyller 40 år. Det firar vi med sagostund, pyssel och tipspromenad. Tipspromenaden pågår hela veckan. Passar från 3 år i sällskap av vuxen. Fri entré. Ingen föranmälan krävs. (6-8 personer ) Koka ihop vinet/skyn. Tillsätt ev. lite vatten och maizenamjöl för tjockare konsistens. Smaka av med salt. Blanka av med en klick smör. Skär upp lammsteken och servera alltsammans på vida förvärmda tallrikar. Till: Lättkokta haricots verts, Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet eller ett lite stramare och mer nyanserat vin... Bordeaux och lamm, en svåröverträffad klassisk kombo. Skapa ett datorspel 3 april klockan 10.30–12.30 (från 8 år) 3 april klockan 13.30–15.30 (från 11 år) Skapa egna datorspel i programmet Scratch, ett program utformat för nybörjare inom kodning. Workshopen arrangeras och genomförs av ungdomar från organisationen Hemkodat. Fri entré. Föranmälan via bibliotek.österåker.se Författarbesök med Josefin Sundström 4 april klockan 14.00–15.30 Träffa Josefine Sundström, författaren till bland annat de populära böckerna Saga-sagor. Josefine kommer att på ett skojigt vis berätta om hur en författare arbetar och hur en bok blir till. Från 5 år. Fri entré. Ingen föranmälan krävs. Mangaworkshop 5 april klockan 15.30–17.30 Vill du lära dig rita manga? Jessica Bejlind från Nosebleed Studio håller i en interaktiv workshop som passar alla nivåer. Från 10 år. Fri entré. Föranmälan via bibliotek.österåker.se Lyssna på: ”The Lamb Lies Down On Broadway” “Back In N.Y.C” Album: The Lamb Lies Down On Broadway av Genesis Recept taget från “Rockköket” av Jesper Almén och Pecka Hammarstedt (Forum förlag 2006) Författarbesök med Torsten Bengtsson 6 april klockan 11.00–12.30 Träffa författaren Torsten Bengtsson som skrivit en rad barn- och ungdomsböcker för många olika åldrar på alla möjliga teman. Under besöket kommer Torsten att berätta om hur han skriver och dela med sig av sina bästa skrivtips. Från 7 år. Fri entré. Ingen föranmälan krävs. Mer information hittar du på österåker.se/evenemang och bibliotek.österåker.se.