Jaguarkockens JORDÄRTSKOCKSSOPPA JORDÄRTSKOCKSSOP
PA Tid: ca 2 timmar Ingredienser: 6 personer Gör såhär Ingredienser: • 1,2 kg jordärtskockor • 3- 4 bananschalottenlökar • 1 vitlöksklyfta • 1 liten palsternacka • 6 dl grädde • 3,5 dl vitt vin • 1 l kycklingbuljong (fond + vatten) • 1 citron • smör • salt och peppar 1. Skala jordärtskockan och skär i mindre bitar, lägg i en bunke med vatten och tillsätt saften från en halv citron. 2. Skala schalottenlökarna, vitlöken samt palsternackan och skär ner dessa i lämpliga storlekar. 3. Fräs löken och palsternackan i smör, tills de mjuknat något. Häll av vattnet från jordärtskockorna och tillsätt dessa i kastrullen, låt fräsa något utan att det tar färg. 4. Tillsätt vinet och kycklingbuljongen, låt småkoka i ca 40 min. 5. Tillsätt 5 dl grädde och fortsätt koka i ca 30 min. 6. Kolla med en provsticka om jordärtskockorna är genomkokta, om inte så koka ytterligare lite till. 7. Mixa väl till en slät konsistens med en stavmixer och tillsätt lite vatten eller mjölk om den är något tjock. Koka upp och smaka av med resterande citronen och eventuellt kan det behöva saltas eller peppras något. 8. Vispa 1 dl grädde till fluffig konsistens, vänd ner i soppan just innan servering. 9. Lägg upp rökt röding (utan skinn och ben) alternativt röding tatar i mitten av tallriken med lite finskuren gräslök ovanpå. 10. Häll upp soppan i tallriken runt rödingen. Tips! Ska du servera med tartaren, börja göra den innan soppan. Serveringsförslag Rödingtartar Ingredienser: • 400 g rödingfilé • 1 lime • 1 msk salt • 1 msk socker • dill • salt och peppar Rökt röding Gör såhär: 1. Skär bort skinnet från rödingen och tärna smått. 2. Blanda i en bunke med limezest (yttersta skalet) samt lite av saften från limefrukten, 1msk salt, 1 msk socker och lite peppar 3. Skär dillen fint (ca 2 msk) och blanda ihop med det övriga, smaka av. 4. Skär även upp finskuren gräslök före servering. JAGUARMAGASINET.SE | NR.10 ÅR 2019 25 Smaklig måltid! 400g rökt röding & finhackad gräslök