Boinsikt 1
Visste du att… • Den första kända julgranen, pryd
d med saffranskringlor, äpplen och ljus, fanns på det adliga godset Stora lundby i Södermanland år 1741. Helenas efterrätt • Julgransprydnaderna kommer från Tyskland. de traditionella glaskulorna, som krossades väldigt lätt, blev populära i början av 1800talet. Stjärnan som sitter i toppen på många julgranar symboliserar Betlehemsstjärnan. Vid 1900-talets början var det en allmän sed att dekorera granarna med små svenska flaggor i papper. • I bibeln står det inte många ord om Jesu födelse. det är i senare legender man broderat ut historien. • Seden med julklappspaketen kom till Sverige från Tyskland under 1700-talet. • Konstnären Jenny Nyström (1854-1946) har kallats den svenska jultomtens andliga skapare. den förste tomten hade tydliga drag av Jennys egen pappa. de första julkorten tryckta i Sverige kom 1890. • Pepparkakorna kom till Sve rige på 1500-talet och ansågs då vara en delikatess. Pepparkakor bakades med riktig peppar förr i tiden. Kryddan ansågs nämligen ha flera medicinska egenskaper som att bota diarréer och lindra nedstämdhet. det är härifrån uttrycket «att man blir snäll av pepparkakor» kommer. • 1960 sändes Kalle Anka och hans vänner för första gången på julafton. Samma år slog julstjärnan igenom som julblomma. • Julmusten är en svensk uppfinning. den började säljas 1910. Idag är var tredje läsk som dricks under julen en julmust. Källor: www.historiska.se, www.so-rummet.se, www.wikipedia.se är magiskt god Helena Albertsson gör som Karlsson på taket. Blandar ihop allt som hon tycker är gott. I hennes fall blir det saffransglass. – Och så lägger jag till det lilla extra, varm hallonsås. Receptet till glassen är både eget och lånat. Philadelphia har hon lånat från ett recept på amerikansk cheesecake. Resten är egenkomponerat. Resultatet? – När jag bjuder familj och vänner blir de som galna. Det är magiskt gott! Tidigare köpte hon saffransglass i butik, men provade att göra egen och upptäckte att det var mycket godare. Helena älskar saffran, men det ska vara ihop med sötsaker. – Fisksoppa eller paella lagar jag inte. Men gärna saffransbullar. Och så glassen förstås. saffransglass med varm hallonsås 5 ägg 4 dl vispgrädde 1-2 msk vaniljsocker 3,5-4 dl socker 200 gr Philidelphiaost original 2 pkt saffran Gör så här: Ta fram tre bunkar. dela upp ägggen, lägg vitorna i ena bunken och gulorna i den andra. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa gulor, socker och Philadelphiaost i bunken. I bunke 3 vispas grädden rätt hårt ihop med vaniljsocker och saffran (stöts med lite socker i en mortel). rör ihop äggulesmeten med grädden. Till sist, vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna. Blir lite drygt två liter glass. Ta gärna fram glassen en stund innan servering, så den blir lite lagom mjuk och krämig. Hallonsås 1 påse frusna hallon Pyttelite vatten Socker efter smak Gör så här: Koka upp i en kastrull, låt sjuda en stund. Sila bort kärnorna om du känner för det. Kalles tomtar en söt favorit Kalle Hoffner är säker på sin sak: – Absolut det godaste julgodiset som finns. Säger han och syftar på sitt bidrag till Boinsikts julrecept. Receptet till fudge med smak av jultomte är ett hopkok av olika recept som Kalle har läst. En blandning av mycket gott som blivit en favorit på det Hoffnerska jullbordet. Receptet är till en sats fudge. Hur många bitar det blir beror på hur stora man skär dem. – Jag brukar göra flera satser. Det går åt. Fudge med smak av jultomte 10 150 g 50 g 2 dl 1 dl skumtomtar vit choklad smör strösocker (kan minskas) vispgrädde Gör så här: Klipp skumtomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält samman. låt koka på svag värme cirka 10 minuter under omrörning. lyft kastrullen från spisen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 25 cm. låt stelna och skär sedan i små bitar med en vass kniv. Ät och njut. 21