UD 1
TEXT: PELLE TAMLEHT, PETER STEEN-CHRISTENSEN OCH
PÄR STRÖMBERG APERITIF ABSOLUT GRAPE Källvatten, vintervete och grapefrukt är grunden i Absoluts senaste lansering. I butik fram till och med november. //PT OMAKAS BAR OCH RESTAURANG ÖPPNAD I början av september var det, förutom de första ölen på Systembolaget, tid för Hedda Spendrups storsatsning Omaka att lyfta på täcket och offentliggöra det som har varit i görningen i nästan fem års tid. – Efter att bryggeriet väl kom på plats har jag längtat efter att få öppna restaurangen. Nu när det äntligen sker känns det sjukt nervöst, säger Hedda Spendrup som är bryggmästare på Omaka. Målet med restaurangen är att skapa ett ställe som våra vänner och gäster vill hänga på jämt, utan att någonsin tröttna. För maten på Omakas restaurang står den tidigare Årets kock-finalisten Christian Siberg. – Min matlagning är långt ifrån klassisk vilket avspeglas i menyn. Flera av våra rätter är skapade för att matcha Omakas öl men Hedda kan likaväl brygga ett öl för en specifik servering. Det ger våra gäster en mer intressant och komplex upplevelse. Omaka ligger på Uggelviksgatan 2 i Stockholm och har öppet kvällstid måndag till lördag. I september släpptes Omakas öl Svartskog och Peppar, peppar på Systembolaget, vilket följs av ytterligare en tredje titel i början av oktober. //PT Absolut Grapefruit, 256 kronor. KLIMATSMART PET PÅ SYSTEMBOLAGETS HYLLOR Den mest populära förpackningen på vin är den tunga glasflaskan, den är även den förpackning som har störst negativ påverkan på klimat och miljö. Nyligen genomförde Systembolaget en undersökning kring svenska konsumenters uppfattningar och kunskap kring olika förpackningar. Undersökningen visade att det är få som känner till vilken förpackning som är bäst för miljö och klimat. PET är bättre för miljön än glas som inte går att panta. En PET-flaska kräver betydligt mindre energi vid tillverkning och går enkelt att återvinna, dessutom är vi i Sverige bland de bästa i världen på att panta vilket gör att 82% av PET-flaskorna återvinns. Två nyheter i fasta sortimentet på PET att prova: Calvet Fitou 2018 PET från LanguedocRoussillon i Frankrike på Syrah, Grenache, Carignan har ren doft av körsbär med viss fatkaraktär. Kraftfull smak, mogen körsbärsfrukt rökigt avslut med liten skalbeska. (Nr 2550, 99 kr). SKAGERRACK Och en till tänker man. En ny premiumgin med nordiska influenser. Denna gång heter den Skagerrack men den här ginen, utvecklad i Norge i samarbete med nordiska bartenders som Isak Holgersson, barchef inom Boqueriakoncernen, har nu vunnit guld i både Best Premium Gin och Best Contemporary Gin i tävlingen Global Spirits Business Gin Masters. Hantverket har tagit inspiration från havet och strändernas dofter och den är klassiskt kryddad med enbär, koriander och pomerans vilket kombinerat med nordiska örter och kryddväxter ska ge den en unik smak. Det är nordisk sommarfläder, kamomill, kummin, kvanne, vildväxande nypon och havtorn. Och så är ju flaskan väldigt tjusig. //PSC Camp Syrah 2018 PET från Valle Centrale i Chile på Syrah har en mörkfruktig dov tung doft av fat och mörka bär. Med markerad syra, kryddighet och mörkt röd frukt är det ett koncentrerat vin med fatkaraktär (Nr 2140, 89 kr). //PS 10 33