Nöjesnytt Jönköping 1
FOTO: MELINDA KÅREMALM elite stora hotellet – MED
FOKUS PÅ SINNENA Mitt i Jönköping city ligger Elite Stora hotellet. En pampig, vacker byggnad uppförd i mitten av 1800-talet, med hamnkanalen framför sig och med Vättern precis runt hörnet. Hotellets General Manager (hotelldirektör), Gustav Kalogirou, har sedan början av 2020 drivit hotellet och han har en klar bild av hur han vill fortsätta att utveckla hotellet utan att tappa dess historia och charm. Något som rimmar med Elite Hotels filosofi. NY GASTRONOMISK LEDARE Sedan en tid tillbaka har Elite Stora hotellet lagt ett större fokus på sin restaurangverksamhet där Spegelsalen och Le Trottoir ingår. Man har anställt Tom Jallow som gastronomisk ledare och ett välrenommerat team i form av Nisse Svensson, Anna Klüft och Joakim Jungewall. Med dem i spetsen ska en ny sorts restaurangupplevelse växa fram där sinnena är i fokus. – Vi vill lyfta mat och dryck och skapa en gastronomisk arena. Vårt nya restaurangteam är otroligt duktiga på det de gör och hittills har vi fått väldigt bra feedback. Vi ska jobba mycket med lokala råvaror och skapa klassiska rätter men med moderna inslag. Vi har även anställt en ny sommelier som ska kunna presentera flera olika dryckesalternativ till maten, säger Gustav Kalogirou. Förutom restaurangerna har hotellet även en egen gastropub, nämligen The Bishops Arms som är en pub i engelsk stil. – Vi har stans bästa ölsortiment och arrangerar flera olika dryckesprovningar. Vi har dryckesmästare som kan arrangera öl- vin-, whiskey-, eller romprovningar för stora, så väl som små sällskap. JULBORD SOM AKTIVERAR SINNENA OCH UTMANAR STATUS QUO – MEN INTE PÅ KLASSISKT VIS En förändring som är på gång under temat mat gäller årets julbord som inte blir någon klassisk historia. – Vi kommer inte ha någon stor buffé i år utan det blir i stället en sharing experience (bordsbuffé), dels för att minska matsvinnet men också för att öka kvalitén på det vi serverar. Vi kommer lägga en ny touch på klassiska rätter helt enkelt, fortsätter Gustav. Under julborden kommer förrätten serveras på ett sharingfat bordsvis, varmrätten blir förädlade klassiker och dessertbordet serveras därefter i salongerna till tonerna av Karl Martindahls sköna stämma. Jullåtarna ersätts dock med stora, kända låtar från 50-talet och framåt. – Vi kallar det retro experience och det kommer spelas gamla hitlåtar som många känner till. Det blir en helhetsupplevelse som aktiverar sinnena och som i sin tur skapar härliga minnen. SAMARBETEN SOM GYNNAR STADEN Gustav är inte rädd för att testa nya idéer men fick verkligen sätta modet på prov då en stor del av hotellets utveckling senaste åren skett under en tid av pandemi. – Pandemitiden lärde oss otroligt mycket, vi var verkligen tvungna att våga för att lyckas. Som ett stadshotell känner jag också att vi har en skyldighet att göra saker för lokalbefolkningen. Vi kan bidra, inspirera och få staden att växa. Som den knutpunkt som Jönköping är med ett avstånd på runt tre timmar till Sveriges tre största städer har vi ett guldläge som vi behöver ta vara på, menar Gustav. – Jag ser inte andra hotell, restauranger och butiker direkt som konkurrenter utan mer som några vi kan dra nytta av för att få Jönköping att växa. För att vi ska få arrangera stora evenemang och få besökare att vilja komma hit behöver vi en helhet. Det behöver hända något, det vill säga vi behöver happenings, evenemang och mycket mer. Besökare behöver någonstans att bo och någonstans att äta, där kan vi i näringslivet verkligen dra nytta av varandra. Om alla tänker så kan vi bara bli bättre och då gynnas vi av konkurrensen, menar Gustav. FRÅN SYLVESTERSUPÉ TILL ASIATISK BRUNCH På Elite Stora hotellet arrangeras många olika typer av event. Från baler, bröllop och fina middagar, till mässor, utställningar och event. – Vi har väldigt stora ytor och utmärkta förutsättningar för många olika sorters evenemang. Vi har visat att vi kan arrangera det mesta och det ska vi fortsätta med. Förutom julborden som snart drar i gång är det kort därefter även dags för vårt nyårsfirande. Då rullar vi ut röda mattan, kör Sylvestersupé och lyssnar på storheter såsom Frank Sinatra. Längre fram, runt februari/mars, återkommer vår asiatiska brunch som var väldigt populär när vi arrangerade den tidigare i år. Det märks att staden tycker det är roligt med den här typen av nya idéer och inslag. I april har vi en överraskning på gång som jag inte kan säga något mer om just nu. En dröm som Gustav har och som han hoppas ska bli verklighet är en renovering av hotellet med en helt ny spaavdelning och ett nytt restaurang- och barkoncept. – Vi har stora planer. Bland annat handlar det om en ny lobby, lobbybar, restaurang, bättre konferensutrymmen och framförallt: en spaavdelning. Då har vi ett fantastiskt eventpalats, avslutar Gustav. I TEXT: MELINDA KÅREMALM FOTO: ELITE STORA HOTELLET, JÖNKÖPING 6 | nöjesnytt