Affärsstaden Marknad East Sweden nr 4-2022 1
PÅ TJÄNSTERESAN Stockholm MJUKA FLYTANDE FORMER I
STOCKHOLM Stockholm TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Anna Camner är aktuell med utställningen The Naked Dive på Wetterling Gallery här under våren. Hennes målningar i mjukt, flytande former i bubbelgumsrosa och iskall blå står lutade mot betongväggarna. Ateljén som Anna Camner delar med två andra konstnärer är ljus och precis så man föreställer sig en konstnärsstudio. Hundratals penslar, färgtuber och tavlor med drapering. När Anna beskriver sin konst så gör hon det i en helhet. Som ett skiffer och kodat språk. Språket visualiserar det undermedvetna och olika känslolägen, allt som sker där. – Därför är det viktigt att jag inte försöker planera det för mycket, utan låta mig själv arbeta fritt och sökande. Jag skapar ju från mitt innersta som försöker få ut en bild av hur jag upplever en verklighet. Därför är det ofta små detaljer, som ögonblick, som styckar upp verkligheten. Intresset för naturen i kombination med det artificiella är det starkaste motivet för verken. Mjukplast, smält plast och böljande organiska former i ljust blå och rosa ton förhöjer känslan av artificiellt material i bilden. I den djupa fönsterkarmen ligger mängder av olika penslar. Enligt Anna är det hennes viktigaste komponent i skapandet för att förmedla rätt känsla. Verken är inte en illusion utan en undermedveten verklighet. Materialen är grunden till hur hennes karaktäristiska stil kommer fram. Den tunna tekniken, på plexiglas, är allt annat än traditionell. – Jag får kritik för att min konst är för dekorativ och för skolad. I Stockholm fastnar folk ofta för mitt sätt att måla och jag undrar varför det är så. Skolat, det är det ju verkligen inte, snarare motsatsen. Jag målar inte så ”som man skall måla med olja” i flera lager. Jag målar ett lager, utan lösningsmedel. Jag har bara hört den typen av kritik här, aldrig utomlands. Det är annorlunda. Anna är aktuell med sin kommande utställning The Naked Dive på Wetterling Gallery mellan den 24 mars till den 7 maj. Galleriet släpper i samband med utställningen en retrospektiv bok över hennes konstnärskap. ® Malmö TOMMY MYLLYMÄKIS AIRA LANSERAR SNABBLUNCH MAT- OCH CHOKLADSTUDION I MALMÖ EXPANDERAR TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Konditorn och dessertmästaren Joel Lindqvists populära matoch chokladstudio utökar genom att ta över grannlokalen. Allt från bröd till mat och naturligtvis hans bakverk ska till nästa nivå. Dessutom kommer även husmanskost att erbjudas med lokal fisk och kött utan att för den skull knuffa bort de populära vegetariska luncherna från menyn. Delin erbjuder också ett nytt inslag med de råvaror de själva jobbar med. Fisk, kött, grymma skånska ostar och dansk smör. Mat- och chokladstudion öppnar i den nya lokalen i maj. ® TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Ät enstjärnigt på under 90 minuter. Från och med den 1 april kan du äta Tommy Myllymäkis nya fyrarättersmeny på stjärnkrogen Aira i Stockholm. Menyn serveras under lunchtid onsdag till fredag och kostar 995 kronor exklusive dryck. Då ingår även en handfull snacks innan maten. Tanken med den nya menyn är också att du ska kunna avnjuta den på blott 90 minuter, detta att jämföra med den större avsmakningsmenyn som tar åtminstone tre timmar och kostar det tredubbla. De rätter som serveras under lunchen består av pilgrimsmussla med fermenterad litchi, marulk med karl-johansvamp och kycklingbuljong, vaktel med murklor samt en avslutande rabarberkompott med peppar. ® BISE HAR ÖPPNAT I MALMÖ TEXT: REDAKTIONEN FOTO: PRESSBILD Två dagar tillsammans i Tokyo med alkohol och baseboll var tillräckligt med tid för att öppna restaurang ihop. Nu har Arvid Falk och Ludvig Fredriksson öppnat Bise i Malmö. Ett ställe som ska försöka komma bort från tydliga koncept. På Norra Vallgatan 88 öppnade en av Malmös nya krogsatsningar, Bise. Bakom satsningen står Arvid Falk, som tidigare bland annat arbetat på Talldungens gårdshotell och Boulebar, och Ludvig Fredriksson som de senaste åren jobbat 42 på Saltimporten Canteen. Bise har tre olika sektioner: Vinbar, restaurang och cocktailbar. Tanken är att varje sektion ska kunna rymma 50 personer med möjlighet att ha öppet separat och att cocktailbaren ska kunna hyras ut. – Vi vill att det ska kunna vara lite stökigt och högljutt i cocktailbaren utan att det påverkar restaurangen för mycket. Om man är 25 personer som vill boka bord på en restaurang så blir det en konstig dynamik, härinne kan man gömma undan dem, säger Arvid Falk. Någon spikad meny till Bise finns inte, och inte heller något tydligt utmejslat koncept. Idén är snarare att försöka komma bort från just koncept. – Vi kommer inte att ha en fast meny, men det kommer kosta 500 spänn. Då får du en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Du kommer alltid ha två förrätter att välja på, tre huvudrätter och två desserter. – Allting är så sönderkonceptualiserat idag. Antingen ska du bara ha panasiatisk sushimeny eller pakistansk curryrestaurang. Vi vill inte låsa in oss i ett fack. Köket kommer vara lite flytande, men Ludde är en klassiskt skolad kock. Någonstans är det en fransk grund, men kanske stundtals med en japansk eller svensk twist. ® Malmö