019 1
LUNCH TEXT OCH BILD: THOMASHELSING RESTAURANG EFE
SOS N yligen slog klassiska Restaurang Efesos upp portarna igen efter en omfattande omdaning av hela verksamheten. Lokalen har byggts om och menyerna har uppdaterats och att döma av det vi fick smaka under invigningskvällen så har förändringarna och omstarten gjort restaurangen gott. Spett av olika snitt är specialiteten för Efesos. Valet faller på Adana – ett kryddstarkt nötfärsspett med starka orientaliska kryddor. Det är verkligen kryddstarkt men mer i betydelsen smakrikt. Dessutom är det väldigt saftigt vilket gör att mungiporna åker upp ytterligare en bit. På tallriken finns också en väl tilltagen hög med klyftpotatis, några grönsaksbitar som även de suttit på spettet, en bit bröd samt aioli och tsatsiki. Den sistnämnda faller den här recensenten i smaken då den inte alls är så besk som den ofta kan vara. Efter maten erbjuds enligt menyn kaffe och kaka och den här dagen är det ännu bättre än så. Kakan till kaffet är en höjdare i den kategorin. Glöm den enkla småkakan, här serveras någon slags rispudding med underbara vaniljtoner. Perfekt för att stilla sötsuget som slår till efter måltiden. Efesos tar 89 kronor för sin lunch om man intar den i restaurangen och 80 kronor vid avhämtning. I åtminstone det förstnämnda fallet är det ett närmast oförskämt bra pris sett till vad jag just ätit. När priserna för lunch i stan gått upp det senaste halvåret så visar Efesos att det inte behöver kosta skjortan att leverera en smakrik och mättande lunchupplevelse. PUB STALLYKTAN N är Stallyktan slår på stora trumman och annonserar att de börjar med luncher igen är det klart att man reagerar. I mitt minne var det ett stabilt lunchalternativ i stan med vällagad mat. När de nu öppnar upp dörrarna igen på dagtid 2018 är det en mindre lunchbuffé som erbjuds, eller en trerätters om du så vill. Tanken är att servera en soppa, en varmrätt av typen husmanskost samt en dessert. Den här dagen är soppan en krämig grönärtsoppa. Det är faktiskt första gången jag smakar på en sådan och jag gillar det. Grönärtsoppan har en lite annorlunda, sötare smak än den traditionella soppan på gula ärtor. På grund av de små ytorna i lokalen står hela lunchbuff - én lite utspridd även om man försökt att ordna ett logiskt flöde. Det tar dock en liten stund innan jag orienterat mig. Brödet upptäcker jag således efter att jag slevat i mig soppan. Salladsbordet består av en enkel grönsallad och rivna morötter. Lite väl enkelt men det räcker trots allt när det ändå finns en förrätt. Huvudrätten denna premiärdag är stekt fläsk med potatis som man sprinklat med flingsalt. Till det serveras en härligt gräddig löksås vars sötma ger fin kontrast mot sältan i fläsket. Apropå fläsket föredrar jag lite tjockare fläskskivor än vad som serveras men det är förstås petitesser i sammanhanget. Maten är vällagad och välsmakande. Efter maten hämtar jag kaffe och en hyfsat stor skål med chokladpudding och grädde. Är man det minsta hungrig efter de två första rätterna så garanterar chokladpuddingen att man rullar därifrån proppmätt. Jag är mer än nöjd med det här lunchkonceptet och då man håller priset under hundralappen så blir det en klar rekommendation från mig. 10 NOLLNITTON