STT 1
12 STT Vecka 2 onsdag 11 januari 2017 TRANEMO BYG
DEN När Danielle Schill känner sig stressad bakar hon muffi ns. Danielle Schill Danielle Schills intresse för bakning innebär inte att hon vill bli konditor. – Jag har jobbat på kafé och bakat, det är jätt eroligt men det blir samma sak varje gång. Jag vill testa nya recept, det är vad jag inspireras av, säger hon. FOTO: YLVA HIDENG Ålder: 28 år Bor: I Borås, född och uppvuxen utanför Tranemo Familj: Hennes två katter Baltazar och Alice Yrke: Marknadskoordinator Har alltid hemma: Ägg, smör och vaniljpulver Favoritrecept: Faller alltid tillbaka på cupcakes. År 2013 blev hon nominerad som bästa bak- och dessertblogg av Matbloggspriset. År 2015 vann hon det priset. Förra året var hon på samma utdelning men då som föreläsare om sökmotoroptimering. Matbloggspriset grundades av Christopher Anderton och har delats ut sedan 2008. Bakbloggaren som hellre skapar än äter BORÅS 2008 fanns nästan inga mat- och bakbloggar. Danielle Schill startade sin för att bekanta skulle hitt a recept och som dagbok till sig själv. Idag har hon 16 000 besökare och är expert på sökmotorer. – Det viktiga är inte att äta det jag bakar, utan att skapa det, säger Danielle Schill. Hon står i köket i lägenheten i Borås och häller mjöl i sin mest använda pryl, en röd Kitchen aid. Hennes intresse för att baka sitter i sedan barnsben. Hon minns att hon tidigt, när hon kände sig stressad av till exempel skolan, kom hem och bakade muffi ns och fyllde frysen. Hemma var då i Mossebo, utanför Tranemo. Idag bor hon tillsammans med sina två katt er i en lägenhet i Borås. Bakintresset har hon tagit med sig. Hon har sin blogg som hon startade redan 2008. Den har utvecklats genom åren, bland annat är hon idag mer medveten. – Jag är mycket mer noggrann med vilka recept och bilder jag lägger ut, säger hon. Fotografering är ett intresse hon utvecklat i takt med bloggen. – Det är en förlängning av min kreativitet. Nyttigare chokladmousse med kokosgrädde Ingredienser: 6 portioner 2 burkar kokosgrädde á 400 milliliter (se noteringar) 3-4 matskedar kakao 3-4 matskedar honung 1 nypa vaniljpulver 40 gram fi nhackad mörk choklad Gör så här: Vispa kokosgrädden tills den är fast och fl uffi g. Tillsätt kakao, honung och vaniljpulver och vispa tills det blandat sig ordentligt. Finhacka chokladen och vänd ner den i moussen. Klicka upp moussen i sex stycken glas och släta till med baksidan av en sked. Servera med ytterligare lite fi nhackad choklad, bär eller bara som den är. Den går bra att förvara upp till tre dagar i kylskåpet. Noteringar: För att försäkra sig om att kokosgrädden inte är för vattnig kan man ställa burken upp och ned i kylskåpet över natten. Sedan vänder man den på rätt håll, öppnar burken och skopar ut den tjocka, vita massan, men låter vattnet vara kvar i burken. Vattnet kan man sedan tillsätta lite i taget för att grädden ska få en fast med ändå fl uffi g konsistens. Varje inlägg tar ungefär en dag att göra. Först ska hon inspireras och skapa receptet, sedan handla och baka. Till sist gäller fotografering, redigering och att skriva klart inlägget. – Jag är glad om jag hinner ett inlägg i veckan. Hon har ungefär 16 000 unika besökare varje månad. Själv är hon dålig på att följa bloggar och inspireras istället av bilder på Instagram och Pinterest. Allt med choklad brukar gå hem hos läsarna, själv är hon svag för kardemumma. Hon gillar udda ingredienser. Ett av hennes mest populära recept på bloggen är black bean brownies. – Det är ett av mina bästa recept, jag har skapat det själv. Det är lite nytt igare, med svarta bönor i. Så här i början på året märker hon att intresset är extra stort för just de nytt igare recepten. – I januari tänker många att de behöver en nytt igare variant av sin fi ka, säger hon. Fika handlar mycket om gemenskap. När hon bakar kan hon omöjligt äta upp allting själv. Därför tar hon ofta med sig till jobbet och genom att dela med sig av bakverk och recept skapar hon där en gemenskap. För hennes jobb är inte bloggen hon driver. Däremot har den lett henne till yrkesvalet. Hon började som lärare men märkte snart att det inte var något för henne. – Jag älskar pedagogik men skolan är inte mitt forum. Det är en förlängning av min kreativitet. DANIELLE SCHILL Hon läste en kurs i webbdesign och började jobba med sökmotoroptimering, ett sätt att mäta hur högt man ligger på exempelvis Google. – Jag ville att bloggen skulle se proff sig ut och nu vet jag mycket om hur det fungerar. Om tio år hoppas hon kunna jobba med bloggen på heltid men drömmer också om att skriva en bakbok. – Jag har lite idéer på en bra bok som inte är gjord ännu. YLVA HIDENG redaktion@stthuset.com RECEPT OCH FOTO: DANIELLE SCHILL 4 Mari-Ann Anderssons hönor är för tredje året med i programmet ”Farmen”. FOTO: YLVA HIDENG frågor till Mari-Ann Andersson AMBJÖRNARP I söndags, 8 januari, var det säsongspremiär för tv-programmet ”Farmen” . På farmengården fi nns djur från bondgården Malsbo utanför Ambjörnarp. Hur kommer det sig att era djur är med i tv? – För tre år sedan ringde en tjej från tv-produktionen och frågade om vi ville låna ut våra djur. Det året hade vi med katt er, får och hönor. Men katterna måste vara tolv veckor gamla så i år hade vi inga i rätt ålder att låna ut. Efter första året har de fortsatt fråga oss om våra djur varje ny säsong. Vilka djur har ni med i år? – I år skulle det inte vara med några får så det är bara hönor och tuppar de lånat från oss. Det är 27 stycken hönor varav två av dem är extra bra ruvarhönor, och två tuppar. Det är upp till deltagarna på ”Farmen” om de vill slakta hönorna eller inte. I år valde de att inte slakta några utan bara äta deras ägg. Däremot dog en av hönorna, Ragnhild, under inspelningen. Ibland blir hönor bara ett år gamla. När var djuren på ”Farmen”? – Mellan den 1 juli och 1 september. Hönorna är de djur som farmarna får först. När de varit ungefär en vecka på gården så kommer hönorna dit. Vi får lämna och hämta våra djur en bit ifrån inspelningsplatsen, kanske 200 meter därifrån. Det är en bom med kodlås fram till ”Farmen” så dit kommer vi inte. Men vi får träff a programmets mentor ”Gutt a”. Ska du följa programmet och se djuren på tv? – Ja, visst ska jag det. Det verkar som om det är många munhuggare med i år så det blir nog festligt. YLVA HIDENG redaktion@stthuset.com