NG Öresund 1
ras frågan febrilt, och uppfinningsrikedomen är s
tor. En veterinär föreslår att testiklarna som är en biprodukt vid kastrering av boskap och husdjur borde kunna tjäna som föda, och menar även på att många av hans klienter faktiskt ber om att få med sig dem för just detta syfte. En annan föreslår att samma förfaringssätt även borde fungera vid kupering, det vill säga då man skär av en bit av svansen på djuret. Detta faller emellertid inte under kategorin med kroppsdelar som växer ut, men ger helt klart en ytterligare dimension av nose to tail-begreppet. Just i Sverige är också kupering förbjudet sedan den 1 januari 1989, även om vissa intresseorganisationer förespråkar dess återförskaffande. På tal om förbud är det dessutom enligt rådande regelverk i Sverige inte heller tillåtet att äta sitt husdjur, om ens en del av det. Det finns förvisso ingen lagstiftning som specificerar vilka arter man får äta och inte, utan det är snarare omständigheterna och syftet med varför man håller djuret som avgör tillsammans med huruvida det finns ett regelverk kring slakt av detsamma. Hur detta appliceras för exempelvis en minigris är en diskussion i sig. DET FINNS FÖRUTOM odlat kött och amputerat sådant en tredje och mer extrem väg att gå, som får placeras långt bort på karnivorernas ytterkant av skalan, och det är att äta levande djur utan att döda dem först. Kanske det mest moraliskt riktiga, beroende på hur man resonerar, men troligtvis inte det mest humana. Det kanske vanligaste exemplet på ett sådant djur är ostronet, som dock saknar något som kan liknas vid en hjärna varför det råder tveksamhet om 54 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2018 de överhuvudtaget kan uppleva smärta. Ett annat exempel kommer från vårt grannland Danmark där stjärnrestaurangen Noma tidigare serverade en sallad med levande myror, något nedkylda för att de skulle röra sig långsammare. Andra, kanske mer obskyra, exempel är bland annat internetfenomenet Sannakji – en tentakel som (oftast) separeras från bläckfisken precis innan den serveras, vilket gör att den fortfarande rör sig när den hamnar i munnen. Även sjöborrar äts traditionellt levande, helt utan bedövning. SAMMANTAGET FÅR DET odlade ”in-vitro”köttet ändå anses vara det mest humana sättet att framställa animaliskt protein för människoföda, och fortsätter utvecklingen i samma riktning som idag är det dessutom snart billigare att framställa än en liten cheese på donken. DJUR SOM KAN REGENERERA SIG SJÄLVA Virvelmasken har en av djurrikets starkaste regenerationsförmågor och kan återskapa sig själv utifrån ett fragment som bara utgör en tvåhundradel av den ursprungliga organismen. Sjöstjärnan kan utan problem återbilda en arm om den förlorar den, den kan även reproducera sig könlöst genom att dela sig i två. Flera leddjur, såsom kräftor och krabbor, har förmågan att återbilda lemmar. Bland ryggradsdjuren är det desto mer ovanligt med regenerering, men stjärtgroddjur och vissa fiskar och kräldjur har förmågan att göra detta. Fåglar och däggdjur har hittills inte visat sig ha förmågan att återbilda hela kroppsdelar.