Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13 KÖTTBULLAR MED TVÅ SMAKER En riktigt
bra grundsmet är A och O för lyckade köttbullar. Smaksätt klassiskt med kryddpeppar och persilja eller i marockansk stil med spiskummin och kanel. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 600 g blandfärs 1 dl ströbröd 1 dl mjölk 1 gul lök 1 msk dijonsenap 1 ägg smör till stekning salt, svartpeppar SMAKSÄTTNING 1 1/2 tsk malen kryddpeppar 2 msk strimlad bladpersilja SMAKSÄTTNING 2 1 tsk malen spiskummin 1 tsk kanel 2 msk klippt smörgåskrasse GÖR SÅ HÄR: 1.Blötlägg ströbrödet i mjölken ca 5 minuter. Skala och finhacka löken. 2.Blanda samman alla ingredienser till grundsmeten med 1 tsk salt och 1 krm peppar till en jämn smet. Krydda med antingen kryddpeppar eller spiskummin och kanel. 3.Rulla till köttbullar. Stek dem färdiga i smör 3–4 minuter. Strö över persilja respektive krasse precis före servering. TIPS! Blanda lite extra senap med rivet citronskal. Gott att bre på skinkmackan. CITRUSGLASERAD FLÄSKKORV MED DILL Toms favoritkryddor i en och samma rätt. Vare sig du köper fläskkorv eller gör din egen är detta ett gott och fräscht sätt att tillaga den på. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 600 g fläskkorv 1 citron 1 apelsin 1 lime 3 msk honung 4 msk finskuren dill 1–2 dl finriven pepparrot ev dillvippor till garnering smör GÖR SÅ HÄR: 1.Koka korven enligt anvisning på förpackningen. Skär i 1 1/2 cm tjocka skivor. 2.Finriv skalet från citrusfrukterna. Dela dem och pressa ut juicen. 3.Smält 1 msk smör i en stekpanna och tillsätt skal och juice från citrusfrukterna samt honung. 4.Låt koka upp och lägg i korven. Låt vätskan koka in i korven ca 3 minuter och vänd runt korvarna så att glazen fastnar. 5.Tillsätt dill och riv över pepparrot strax före servering. Garnera gärna med dillvippor. TOMS BÄSTA JULTIPS • Fokusera hellre på få rätter än många. • Låt gästerna ta med varsin rätt (förning), så slipper du stå i köket hela julafton. • Koka köttbullarna i lättsaltat vatten och frys in. Bara att ta fram och steka så många du behöver – som nygjorda varje gång! • Köp gärna färdigkokt skinka, men griljera själv. GRILJERAD SKINKA Låt så mycket som möjligt av fettkappan på skinkan sitta kvar för bästa resultat. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 1 kokt, rimmad skinka (3–4 kg) GRILJERING 1 dl västervikssenap (eller annan sötstark senap) rivet skal av 1 citron 2 äggulor 2 dl ströbröd GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Blanda senap, citronskal och äggulor. Pensla skinkan med senapsblandningen och strö över ströbrödet. 3.Griljera i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna och skär skinkan tunna skivor. SYRLIG RÖDLÖK Använd en mandolin för riktigt tunna skivor. FÖR 8–10 PERSONER (BUFFÉ) 2 rödlökar 1 1/2 msk ättiksprit (12 %) 1 dl socker 2 dl vatten olivolja, salt klippt smörgåskrasse till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Lägg i kallt vatten ca 15 minuter. 2.Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp. 3.Häll av löken och låt den ligga i ättiksblandningen i minst 1 timme. 4.Sila bort vätskan och blanda med 1 msk olja och 1/2 tsk salt före servering. Servera löken till skinkan och garnera med krasse. BUFFÉ 12 • 2 009 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40