NG Gbg 1
Krog Bäst just nu ALKEMISTEN Gustaf Dalénsgatan 1
4 Denna pärla på Hisingen serverar mackor att drömma om och kaffe att vakna till av. Den trevliga stämningen är ett stort plus i kanten. Öppet: tis-fre 7-18, lör-sön 10-17 FOTO: THOMAS WAL WINE MECHANICS Lilla Waterloogatan 15, winemechanics.se 5 Ute vid slakthusområdet i Gamlestan har det urbana vinbryggeriet Wine Mechanics haft öppet sedan sent i våras. Tillsammans med verksamheten att brygga vin har de även en restaurang i samma lokaler, om än avskilda från varandra med stora glasväggar. När vi besöker dem för att äta middag är det alltså med lika stora förväntningar på maten som på vinet. Göteborgs slakthusområde har inte samma pulserande nattliv som namnen i Stockholm direkt. Från spårvagnsstationen är det en frisk promenad på ungefär tio minuter för att komma dit, och det är snarare lugnt och stilla hela vägen. Framme vid området blir vi omkörda av två lastbilar på väg ut från en lagerlokal, men det är en välkomnande öde känsla på något vis. Såklart måste ett urbant vinbryggeri ha rätt tilltagna lokaler och då är ett industriområde ganska givet. Men det är som att en helt annan värld öppnar sig när en väl stiger in i restaurangens lokaler. För väl inne är det mysigt ljussatt, vackert högt i tak och fler monsteror i provrör och vinflaskor på hyllor än det går att räkna. Rustikt och minutiöst planerat på samma gång helt enkelt. Det enda frågetecknet inredningsmässigt är de mörka väggarna med svartvita fotografier som ser ut att vara hämtade direkt ifrån IKEAs sortiment av färdiga prints. Såklart visar det sig senare att männen på bilderna är vinmakare som de jobbar med runt om i världen. Detta 82 NÖJESGUIDEN | NR 9, 2018 berättar vår servitör för oss efter att vi frågat om råd med vinerna, vilket måste antas att nästan varenda människa gör. De stoltserar nämligen med en vinlista som sträcker sig från sida ett till 18 i menyn, maten kommer först efter det. Trots att det är vackert designat hade vinlistan och menyn kunnat komma var för sig, istället för sammansatt till något som liknar en novellsamling i tjocklek. Prislistan på vinerna sträcker sig från hiskeligt dyra till helt okej och eftersom ingen i sällskapet är varken konnässör eller sommelier tar vi in en av flaskorna i det nedre prisskiktet. Det visar sig att mannen som gjort vinet är en av de som fått sitt svartvita porträtt uppsatt på väggen, vilket direkt får det att kännas som ett lite lyxigare val. I samma veva som vi beställer vinet passar vi på att fråga om bryggeriet som vi skymtar från där vi sitter. Vad som förväntades bli en lång utläggning till svar blir ganska kort och oinspirerande, vilket är tråkigt när en väl är på en så pass unik plats i Göteborg. Följdfrågor uteblir från vår sida och istället beställer vi mat. Restaurangens menypaket ligger till skillnad från många av de superdyra vinerna på en riktigt prisvärd nivå. För 400 kronor får en förrätt, varmrätt och dessert, och för en femtiolapp till även en ostbricka. Den här gången kör vi utan någon ostbricka eftersom hungern inte riktigt skriker i magen. Precis som att vinlistan säkert är inspirerande för den som är insatt, är maten på menyn spännande. Till att börja med äter vi ravioli med äggula och confit samt gurksallad med mozzarella. Det är få saker som är så njutbart för både smaklökar och ögon som att skära in i en bit ravioli med en hel gula i, och salladen har ett spännande inslag av ostronört. Varmrätterna vi bestämmer oss för är en pappardelle med rosmarin, krispigt stekta kantareller och zucchini samt sea bream med bouillabaisse. Hela menyn står på engelska och eftersom vi inte är säkra på vad sea bream är för en fisk blir det en chansning. Tyvärr klaras det inte heller upp vid bordet när den svensktalande servitören även han presenterar fisken vid dess engelska namn, så efter att ha konsulterat google förstår vi att det är havsruda som ligger på tallriken. Efter pausen vi tog för att kolla upp namnet njuter vi av de snyggt upplagda och riktigt goda rätterna. Vinet som vi dricker till smakar även det fantastiskt och är serverat i specialbyggda glas, fjäderlätta. Det känns i varje detalj av drycken och maten att de är passionerade över vad de gör här ute. Som avslutning på middagen blir det strudel och tartlette, för här blandas det vilt med influenserna i köket. Både den franska och den tyska desserten håller hög klass, det ska konditorn verkligen ha en fjäder i hatten för. Det är en gastronomisk liten pärla här ute i Göteborgs slaktis som vi kan konstatera är väl värt besöket. Öppet: mån-tis 11:30-14:00, ons-tor 11:30-23:00, fre 11:30-00:00, lör 12-23, sön 12-19. BANG MATBAR Bangatan 22 Mitt på Bangatan i Majorna ligger detta mysiga krypin. Ät dig mätt på oliver, drick en öl eller prova något från deras föränderliga meny. Öppet: ons-tors 17-22, fre 17-23, lör 14-23, sön 14-20 BOV (BRÖD OCH VED) Gibraltargatan 20 Uppe i gränslandet mellan Landala och Johanneberg hittar du en av stans bästa pizzerior. Är du mer sugen på att äta hemma går det lika bra att handla med något från deras lilla delikatessbutik. Öppet: tis-lör 17-22 ALPLUFT KAFFEBAR Viktoriagatan 18 En trappa ner, ett stenkast från hållplatsen Vasa Viktoria hittar du riktigt gott kaffe och ännu godare kakor. När de öppnade får jag erkänna att jag i några månader trodde att det stod apluft och inte alpluft på skylten. Öppet: mån-fre 9-18 Öppet: mån-fre 17-01, lör-sön 12:30-01. SOFIA RÖNNKVIST sofia.ronnkvist@ng.se