Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vilken otroligt kon
stig vår det blev, vi blir alla berörda av Coronapandemin på olika sätt. Det glädjer mig dock att när jag varit i kontakt med goda vänner som är vinodlare i t ex Frankrike och Italien så har de klarat sig relativt bra. De flesta ligger på landsbygden och de har jobbat på med sina vinodlingar och produktioner, lite avskärmade från omvärlden. För att pigga upp oss i rådande stund vill jag tipsa om ett par bra mousserande viner som båda finns i beställningssortimentet. Förhoppningsvis får alla snart möjlighet att träffa goda vänner och umgås även om det blir i mindre sällskap nu. /Text: Liselotte Andersson FILÓS - SPUMANTE BRUT Italien-Veneto / Art.nr 73885 / 149 kronor Detta är ett kvalitativt, helt torrt mousserande vin gjort på 100 % Garganega och kommer från vingården La Cappucina som ligger i den lilla byn Costalunga di Monteforte d´Alpone utanför Verona. Gården drivs i fjärde generationen av familjen Tessari och de har sedan 1985 bedrivit ekologisk odling. Anledningen att man valde det ekologiska spåret var att man råkade ut för en allvarlig frost och behövde återplantera sin vingård, ett vägval man var tidiga med och aldrig ångrat. CITRONKYCKLING Always hungry: Sofia Henriksson / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (6 portioner, 1 timme 15 minuter i ugn) 1 kg hel kyckling Marinad 5 vitlöksklyftor 1 citron, pressad 1/2 dl japansk soja 5 timjankvistar 1 dl olivolja svartpeppar Gryta 2 citroner 5 timjankvistar 5 vitlöksklyftor 2 dl torrt vitt vin 1/2 dl olivolja 2 msk konc. kycklingfond Potatis 1 kg färskpotatis olivolja salt & svartpeppar Sås 150 g fetaost 2 dl matyoghurt 3 droppar flytande honung pressad citron Den här sommarkycklingen – ja, jag kallar den gärna så eftersom den är sådär löjligt god med den första färskpotatisen – får mig att tänka på Bulgarien när jag är där varje år. Där serverar jag gärna den här rätten till middag när det ska vara lite sådär extra fint. GÖR SÅ HÄR: 1. Marinad: Krossa vitlöksklyftorna. Blanda alla ingredienser, häll i en plastpåse och lägg ner kycklingen. Marinera i kylskåp, gärna över natten. 2. Gryta: Skär citronerna i skivor. Lägg timjankvistar, vitlöksklyftor och citronskivor i en gryta som tål ugnsvärme. Häll på vin, olivolja och kycklingfond. Lägg ner kycklingen och häll på marinaden från påsen. Lägg på locket och stek i ugnen i 1-11/2 timme. Fyll på med en skvätt vatten om det är för torrt i grytan. 3. Potatis: Tvätta potatisen och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra ordentligt. Placera överst i ugnen och rosta i cirka 30 minuter tills de är krispiga och klara. 4. Sås: Smula ner fetaosten i matyoghurten. Tillsätt honung, några droppar pressad citron, salta och svartpeppar. Sedan jag provade detta vin för första gången har jag väntat på att det ska börja importeras till Sverige och äntligen kom det till restaurangsortimentet 2019, det glädjer mig att det nu finns i Systembolagets beställningssortiment och blir tillgängligt för alla. Vinet har en doft av persika, vita blommor och citrus, där även smaken bjuder på citrus och tydliga mineraltoner. Det är perfekt som aperitif eller till charkuterier, oliver och ett gott bröd. Namnet Filós kommer från grekiskan och betyder att vara eller bli vän och det passar ju bra i dessa tider. ANDRÉ CLOUET - BRUT ROSÉ Frankrike – Champagne / Art.nr 77253 / 319 kronor Ny hamburgerrestaurang har öppnat i Linköping Nu har alla hamburgerälskare i Linköping ytterligare ett ställe att besöka – nämligen Booya Burger som har öppnat på Storgatan. Bakom initiativet står bröderna Emanuel Yildiz och Engin Yildiz. – Vi ville göra något tillsammans och eftersom flera i familjen jobbar inom restaurangbranschen så det föll sig naturligt för oss att börja driva en restaurang. Sedan ligger hamburgare nära hjärtat så därför kändes detta koncept helt rätt, säger Emanuel och fortsätter: – Det känns fantastiskt att äntligen vara igång och vi har fått väldigt fin respons av våra gäster. Nu satsar vi helhjärtat på att få igång verksamheten här, och om det går som planerat kommer vi eventuellt att öppna något mer ställe i Linköping framöver. Varför ska man besöka Booya Burger? – För att vi har riktigt goda burgare och lägger stor vikt vid bra service och ett 16 NOLLTRETTON André Clouets vita champagne är en storsäljare på Systembolaget, dock är inte rosévarianten lika känd vilket jag tycker är synd. Producenten håller till i Bouzy och Ambonnay, som är några av Champagnes högst rankade byar. Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir, är torrt och elegant. Det har legat tre år på sin jäst, så det finns tydliga aromer av nybakat bröd. Annars är det mest framträdande tonerna av smultron och jordgubbar som kommer över en såväl i doft som i smak. Det kan med fördel serveras till lättare fiskrätter eller vitmögelostar om man inte bara vill njuta av ett glas i solen. Sötma Fyllighet Syra personligt bemötande. Vi vill att alla ska känna sig välkomna här och att det ska bli en skön samlingspunkt. Givetvis finns både vegetariska och veganska alternativ på restaurangen och vi har även fullständiga rättigheter. – Nästan allt vi serverar tillverkas dessutom på plats och vi gör både våra egna dressingar och maler köttet själva. Brödet kommer från Lanemo Konditori. (CL) Foto: Henrik Nydahl Foto: Benny Nilsson