Hemma Hos #1 2016 1
Gröna soppor för småkyliga marsdagar Om bara någr
a veckor är vi mitt i påsken med allt vad det innebär av traditionella rätter som ägg, lax och lamm. Dessför innan kanske det skulle smaka fint med en värmande soppa? Hemma Hos bjussar på recepten till tre väl smakande gröna soppor. Broccolisoppa med getostkräm Tillagning: 20 minuter Potatisen reder soppan så att den blir krämig och matig. 2 personer 3 potatisar 1/2 gul lök 1 vitlöksklyfta 2 tsk olivolja 5 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 150 g fryst broccoli 1 dl grovhackad ruccola 2 krm salt 1 krm nymald svartpeppar Getostkräm: 50 g getost 1 msk mjölk 1/2 äpple Garnering: Grovmalen svartpeppar Gör så här: 1. Skala och skiva potatis, lök och vitlök. Fräs potatis och lök i olja i en kastrull cirka 1 minut. Tillsätt vattnet och smula ner buljongtärningen. Låt koka under lock cirka 10 minuter. 2. Blanda i broccolin och låt koka ytterligare cirka 2 minuter. Tillsätt ruccolan och mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar. 3. Mosa getosten med mjölken och rör till en slät kräm. Skala och riv äpplet. Blanda äpplet med ostkrämen. Servera soppan med getostkrämen och garnera med peppar. Grön ärtsoppa med feta och pepparrot Vinn ännu Ädel soppa Tillagning: 20 minuter Eftersom osten är så rik på sälta behövs inget extra salt. 4 personer 500 g gul lök 1 msk smör 1 liter vatten 2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar 2 msk gula senapsfrön 150 g ädelost Tillbehör: 150 g ädelost 1 påse krutonger (125 g) Garnering: Timjan Gör så här: 1. Skala och skiva löken. Fräs den i smör i en gryta tills den mjuknat, cirka 5 minuter. 2. Tillsätt vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt senapsfröna. Låt soppan sjuda under lock cirka 10 minuter. Rör ner smulad ädelost och låt den smälta i soppan. 3. Servera soppan med extra ädelost och krutonger. Garnera med timjan. mer soppa! Recepten är hämtade ur Soppa, fond & buljong som nyligen utkom på Norstedts. Två exemplar av boken väntar ivrigt på varsin vinnare. För att vara med i utlottningen skickar du in ditt namn och adress senast den 29 april till Bostads AB Mimer, Carina Hage, Box 1170, 721 29 Västerås. Märk ditt svar med ordet ”Soppa”. Du kan också mejla till carina.hage@ mimer.nu. Skriv då ”Soppa” i ämnesraden. Tillagning: 20 minuter Blanda ner ärtpurén precis före servering så behåller den sin fina gröna färg. 8 personer 13 dl vatten 4 grönsaksbuljongtärningar 50 g smör 0,75 dl vetemjöl 3 dl torr vermouth 750 g frysta gröna ärter 0,5 tsk salt 1 krm cayennepeppar Garnering: 400 g fetaost 1,5 dl nyriven pepparrot Gör så här: 1. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Fräs smör och mjöl 2–3 minuter i en gryta. Späd med buljong och vermouth i omgångar under vispning och uppkok och låt koka 8–10 minuter. 2. Tina ärterna och mixa dem i en matberedare till en slät puré. Blanda ner purén i soppan. Krydda med salt och cayennepeppar. 3. Häll upp soppan i skålar och toppa med smulad fetaost och pepparrot. NR 1–2016. HEMMA HOS | 17