AMES 1
APERITIF TEXT: PELLE TAMLEHT, PETER STEEN-CHRISTE
NSEN OCH PÄR STRÖMBERG FOTO: PRESSBILDER BRUTALA NYHETER Brutal Brewing kastar ut nyheter över oss. I juni har vi dels fått träffa deras Comet Wheat Lager, en modern ofiltrerad lager på en bas av vete- och karamellmalt som torrhumlats med fyra olika sorters humle för att få en fyllig citrusarom. Dessutom Raw Law Pink Haze, i grunden en weissbier lagrad med färska hallon, som finns i limiterad upplaga i lokala sortimentet i Stockholm och för beställning i resten av landet. n 100-ÅRSJUBILEUM Originalreceptet är kvar sedan starten och ger en unik, bittersöt smak med 11 procent alkoholhalt. I år är det 100 år sedan bröderna Luigi och Silvio Barbieri lanserade Aperol som idag är Italiens mest populära aperitivo – populariteten bygger kanske på den låga alkholhalten, kanske på grund av smaken, men förmodligen en kombination av både och. Det tog emellertid helt till 50-talet innan, snudd på tröttsamt populära, Aperol Spritz uppkom. Vi vet inte när den först kom till Sverige men mitt i 2010-talet skulle helt plötsligt alla dricka det. Lika delar Aperol och prosecco, en skvätt soda, apelsinklyfta och simsalabim. n NYTT ÖL FRÅN ST: ERIKS BRYGGS PÅ UNIK HUMLE Tillsammans med världens äldsta bryggeri, tyska Weihenstephan, har St:Eriks bryggeri tagit fram S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager. Förutom att samarbetet i sig är spektakulärt, innehåller det nya ölet sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på. Humlen, som började odlas redan för 30 år sedan, har arbetsnamnet ”Hull 89/02/25” och är framställd av humlecooperativet HVG. Att samarbetet görs med just tyska Weihenstephan kommer sig inte av en slump, utan de tyska anorna har varit med S:t Eriks redan från starten kring 1860, då bryggmästaren Frans Heiss skapade den bayerska lagerölen för S:t Eriks räkning. - När tyskarna kom till Sverige lärde de oss att brygga öl. Frans Heiss, från Tyskland, har haft stor betydelse för det historiska S:t Eriks och lade grunden till det som då var ett modernt och innovativt bryggeri, berättar Marcus Friari, Brand Manager, S:t Eriks Bryggeri. S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager lanserades i Systembolagets beställningssortiment i en limiterad upplaga om 17 000 flaskor. n LÄSKANDE VITT FÖR UTEPLATSEN Det har kallats Frankrikes Toscana med sina böljande landskap, gröna kullar, brunbränd jord, vinodlingar, små byar, och en kärlek till mat och vin. I Côtes de Gascogne odlas många olika druvor och mycket går direkt för tillverkning av Armagnac. Druvan Colombard är stor här och den ingår även i druvbasen för Cognac. Andra druvor som man gör vin på är Sauvignon Blanc och den mindre kända Gros Manseng. Vita viner härifrån är inte vad vi läser om i normala fall men dessa viner är mycket prisvärda. De har karaktär, smakintensitet, bra munkänsla och fin syra. Priset är en baggis och hellre köpa några olika av dessa viner på lättviktsflaska än en box för samma pris. Två som står ut är: Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne 2018 (Nr 2297, 75 kr). Ung och frisk doft med mycket krusbär och svartvinbärsblad. Hög syra, frisk angenäm frukt med gröna äpplen och ett avslut med lite citrusskal. Druvorna är Sauvignon Blanc, Colombard och Gros Manseng. Friskt, enkelt och upplyftande. Haut Marin Fossiles (2089, 75 kr). Lite dämpad i nosen men nässlor, krusbär finns där med lite limeskal. Fruktig och frisk, fyllig smak med bra syra och fin balans. Colombard, Gros Manseng och Sauvignon Blanc är druvorna även här men i lite omvänd ordning. Krusbär, örtighet och lite päron och lime ger ett fräscht avslut. n 51