AMES 1
G aggan Anand är född i Calcutta, Indien. I tonår
en var musikintresset stort och Gaggan spelade trummor i flera lokala rockband. Men intresset för mat tog över och Gaggan genomförde gastronomiska studier vid Universitet i Indien. Efter att ha arbetat några år i Indien sökte sig Gaggan till Bangkok och den indiske restaurangen Red. Snabbt tröttnade han på att fortsätta laga traditionell indisk mat. Innovative Gaggan samlade ett eget team och öppnade år 2010 restaurang Gaggan. Platsen blev ett vackert, vitkalkat, kolonialhus i centrala Bangkok. Matsalarna är enkelt men elegant inredda. Stor inspirationskälla för Gaggan, i att förädla de indiska råvarorna och modernisera rätterna, blev Ferran Adria med sin experimentella restaurang El Bulli. Framgången kom snabbt och från öppnandet 2010 har Gaggan rankats som en av världens 50 bästa restauranger, 2017-2019 topp tio samt 2015-2018 dessutom etta i Asien. Men efter tio år, på topp, väljer 41år gamla Gaggan att lägga ned sin restaurang nästa år. Planen är att år 2020 öppna en liten restaurang i Fukuoka, Japan, tillsammans med sin kockvän Takeshi Fukuyama, med plats för endast tio gäster. EN MIDDAG PÅ GAGGAN Vi har fått en plats i det eftertraktade labbköket som endast tar emot 14 gäster. Vi gäster placeras i en öppen fyrkant, mot kockarna och köket. Gaggan leder själv arbetet. Varje kväll erbjuds en 25-rätters meny. Den presenteras genom 25 emojis, symboliserande varje rätt. Starten blir ett glas champagne samt två av Gaggans signaturrätter, ”Yoghurt Explosion” och ”Lick Me Up”. Yoghurträtten fullständigt exploderar i munnen av beska, salta, syrliga och söta smaker. Lick Me Up är en rätt vi ska slicka upp, direkt från tallriken, med tre såser, fräscht och innovativt. DÄREFTER SERVERAS RÄTTERNA i relativt snabb följd. Vi minns den rosafärgada marängen med mango, en sandwich med lök, tomat och koriander, vit choklad överraskande fylld med gåslever, en strut med granatäpple, lök och kaviar samt de japanska musslorna. Höjdpunkterna var en halstrad jätteräka med en sagolik currysås, en perfekt Tandorigrillad, rosastekt, lammrack med koriandersås, samt nyfångad fisk, eldad i blast samt serverad med en wasabi med härligt sting. De läckra desserterna bjöd på en marsipanros på mandelbotten, färska jordgubbar och yoghurt i en mandelform samt en lakritsrätt, så gott, så gott. GAGGAN ARNAD VISAR att indiska råvaror och rätter är en naturlig del av världens främsta gastronomi. Han skapar sina egna regler för modern, molekylär, matlagning, vilka han, innovativt, älskar att ständigt bryta. De 25 rätterna, oerhört vackert upplagda, ger en kaskad av ljuvliga smaker, enskilt och tillsammans. n 53