JULGODIS omkring, om det finns det klotter och så
vidare. Den andra delen är mer som en mäklare. Det kan ju skilja sig rätt mycket åt att jobba med affärs- och kontorslokaler i centrum, än ute i våra stadsdelar. Det gäller att leta och skaffa nya kunder till rätt lokal och till slut kunna skriva avtal, berättar Noomi. – Det är ju det som är så kul, att få vara Nyttiga(re) julgodis! med och påverka staden och dess utbud både vad gäller service och shopping, men även att erbjuda kontorslokaler. ”Vad passar Örebro” är en devis som jag hela tiden bär med mig i mitt arbete, säger Noomi. Men vardagen innebär inte enbart roliga och enkla uppgifter. – Även om jobbet handlar om lokaluthyrning, så måste man vara lyhörd för att det faktiskt är människor det handlar om. Ett liv, dennes ekonomi och stora personliga satsningar kan stå bakom ett kontrakt, och det är viktigt att man förstår och respekterar det. Men, det ställer såklart krav på att man är tydlig också. Även om det ibland är mycket behjärtansvärda föreningar eller företag som vill hyra en lokal, är det inte alltid det passar just i de lokaler som de tänkt sig. Och då är det extra viktigt att jag är tydlig, men också självklart lyhörd och vi funderar på om vi kan hitta en annan lokal som passar. Vad är det bästa med ditt jobb? – Det är att få leta kunder, hitta den perfekta lokalen och sedan kunna skriva ett avtal. Känslan är obeskrivbar när man får vara med och hjälpa någon att uppfylla sin dröm. Sen spelar det stor roll att det är ganska fritt och att jag har möjlighet att påverka min vardag. Det är också lätt att jobba när man har världens bästa chef. Ingen jul utan gottebord, säger många. Men det finns nyttigare alternativ för dig som önskar. Här får du tre tips på ett nyttigare julgodis än vad du kanske är van vid på julbordet. Chokladpopcorn med kanel och tranbär Ingredienser: 100 g mörk bakchoklad 1 l 1 dl poppade popcorn torkade tranbär 1/2 tsk kanel 1/2 tsk flingsalt Sötsura lingonremmar Ingredienser: 500 g lingon 3–4 msk honung Gör så här: Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda popcorn och tranbär med chokladen. Lägg upp på bakplåtspapper. Sära på popcornen. Strö över kanel och salt och låt chokladen stelna. Gör så här: Koka lingon och honung några minuter. Ta bort från värmen. Mixa slätt med en stavmixer. Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Ställ mitt i ugnen 4–8 timmar på 80°C, tills de är sega. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Skär eller klipp sedan i remmar. Kanel- och dadelbollar Ingredienser: 2 dl 1 tsk havregryn 150 g torkade kärnfria dadlar kanel 2 krm flingsalt ca 2 msk vatten 2 ½ msk kakao Gör så här: Mixa havregrynen i en matberedare. Tillsätt dadlar, hälften av kanelen, saltet och lite i taget av vattnet till en smet. Blanda kakaon med resten av kanelen. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kakaoblandningen. Källa: ica.se 15 Intresserad av att hyra en lokal? Gå in på obo.se/lokaler