FRISKVÅRD ÖBO stödjer Nyckelfonden, som samlar in
bidrag från företag och privatpersoner för att finansiera forskningsprojekt vid USÖ. Resultatet kommer sedan oss alla till del. Tänk gärna på Nyckelfonden om du vill bidra till forskningen i Örebroregionen. Läs mer på nyckelfonden.se Rätt kost minskar risken för depression Att kosten har betydelse för hur vi mår är ett välkänt faktum. Men då tänker vi i regel på vår fysiska hälsa. Vi funderar mer sällan på att det vi äter även påverkar vår psykiska hälsa. För Mats Humble är kopplingen mellan kost och psykisk hälsa något han hunnit fundera mycket över i sin roll som psykiater. Mats började praktisera medicin 1980 och psykiatri 1984. Här i Örebro har han verkat sedan 2012 och varit delaktig i uppbyggnaden av psykiatridelen på läkarutbildningen. Numera undervisar han helt och hållet på läkarprogrammet. Många människor drabbas av depression i olika grad. Inom psykiatrin arbetar man mest med medicin och terapi som behandling av depressioner. – Ofta hjälper detta, men ibland når man inte hela vägen, och då bör man fundera på andra orsaker, säger Mats eftertänksamt. Därmed kom tankarna kring kostens betydelse in i bilden. – I början av 2000-talet blev jag alltmer intresserad av hur kosten påverkar psyket. När jag frågade mina patienter om deras kostvanor blev många förbryllade och av personalen på mottagningen fick jag höra 22 att patienterna tyckte att jag ställde konstiga frågor. Nu har tiden hunnit ikapp och allt fler forskar kring kopplingen mellan kost och hjärna. Sedan ganska många år tillbaka vet vi att omega 3-fettsyror är nyttiga, för att till exempel förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt för hjärnans utveckling. På senare tid har man också insett betydelsen av D-vitamin för hjärnans utveckling. Mats har själv forskat kring detta. – Vi behöver D-vitamin för att bygga upp skelettet, men också för att hjärnan ska utvecklas och fungera bra. D-vitamin motverkar även depressioner. Mest D-vitamin får vi från solen. – Jag tycker att vi är alltför rädda för solen idag, poängterar Mats. Solen är den allra främsta källan till D-vitamin, som är så viktigt för oss och för vår psykiska hälsa. Under det ljusa halvåret omvandlas UVljuset från solen till D-vitamin, som lagras i våra fettvävnader. Men den övriga tiden får vi inget tillskott alls från solen, eftersom den står för lågt för att vi ska nås av UVstrålning. D-vitamin i kosten hittar vi främst i fet fisk som lax, sill, makrill, men även i vissa magra fiskar som gös och abborre. Men att äta sig till tillräckliga mängder D-vitamin är svårt. – Om vi vistas i badkläder 30 minuter i solen mitt på dagen i midsommartid tillgodogör vi oss 10 000 enheter D-vitamin (250 µg). Det kan jämföras med en portion laxpudding som ger 460 enheter (11,5 µg), förklarar Mats. Mats ser brist på D-vitamin som ett väx