ande hälsoproblem för oss i Sverige. – De persone
r som tillbringar mest tid inomhus, har mycket kläder på sig utomhus under sommaren eller har en mörkare hudtyp löper störst risk att få brist på D-vitamin. De, och många andra av oss, skulle må bra av att äta tillskott av D-vitamin, säger Mats. Nyligen genomfördes en studie i Australien, där två grupper av patienter med depressioner fick olika behandling. Hälften fick traditionell behandling med stödsamtal och den andra halvan fick regelbundet träffa en dietist som förändrade deras kost. Resultatet? De som lade om sin kost fick bättre resultat än den andra gruppen. Fler faktorer än D-vitamin och omega 3 har förstås betydelse. Fel typ av kost kan orsaka inflammationer i kroppen, vilket i sin tur kan leda till besvär, inte bara med hjärtoch kärlsjukdomar, utan även med psykisk ohälsa. – Lite förenklat kan man säga att skräpMattips för hjärnan – kroppen mår också toppen! • Ät mer rena produkter. • Ät mycket fisk, gärna fet fisk. • Ät färska grönsaker, frukter och bär. • Ät mindre socker och sötningsmedel. mat med fel fett, mycket socker och tillsatsämnen gör oss deprimerade. Medelhavskost, där man äter grönsaker, fisk, skaldjur och kallpressad olivolja fungerar tvärtom. Och lever Mats som han lär? – Jadå. Men en smula socker vill jag nog ha, när vi tar hand om bären vi plockat i skogen. • Ät färre tomma kalorier, som i vitt bröd och pasta. • Välj hellre smör än margarin. • Äter du rött kött, så välj gärna vilt- eller naturbeteskött. • Komplettera med tillskott av d-vitamin, selen, magnesium och omega 3. • Handla inte hem sådant som du inte bör äta. 23