Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Vilken härlig somma
r det har varit! Jag hoppas ni har avnjutit den med mycket bubbel och härlig rosé. Denna gång har jag hittat lite goda drycker som släpps på Systembolaget lagom till att hösten knackar på dörren, samt ett bubbel som jag själv haft förmånen att avnjuta under sommaren och som jag tycker är ett riktigt fynd. /Peter Lannesand Vinkonnäsör LANGLOIS - CRÉMANT DE LOIRE BRUT Frankrike / Art.nr 7404 / 139:Langlois-Chateau är en familjekoncern med anor från 1885. Deras basvin Langlois Brut, Crémant de Loire är gjort på 60% chenin blanc, tillsammans med 20% chardonnay och 20% cabernet franc. Druvorna kommer från sex olika lägen som domineras av kalkhaltig jordmån. Vinet vilar på flaska i 46 månader innan det kommer ut på marknaden. Vinet har en torr och mycket frisk smak, med härlig mineral och smak av gröna äpplen. Passar perfekt som aperitif eller till skaldjur. Sötma Fyllighet Syra SMÖRDEGSPAJ MED ZUCCHINI Ur boken: Stora veckans favoriter / Norstedts förlag DU BEHÖVER: (2 portioner) 4 frysta tinade smördegsplattor 1 dl färskost 1 liten smal zucchini i tunna skivor 1/2 skivad rödlök 1 msk grovhackad rosmarin 1 1/2 dl marinerade kronärtskockshjärtan 1 ägg 2 dl grovriven parmesan (100g) Svartpeppar Servera gärna med charkuterier och marinerade oliver GÖR SÅ HÄR: 1. Lägg smördegsplattorna två och två med kortsidorna mot varandra. Tryck ihop kanterna så att det bildas två långsmala bitar. Kavla degen något tunnare och vik in alla kanter 1 cm. 2. Bred färskost på ytorna innanför kanterna. Varva zucchiniskivor och rödlök ovanpå. Toppa med rosmarin och kronärtskockshjärtan. 3. Pensla med lättvispat ägg på kanterna och grädda i 200° ca 20 min. Strö över parmesan och dra ett varv med pepparkvarnen. GISSELBRECHT - PINOT NOIR TRADITION 2017 / Frankrike / Art.nr 2192 / 139:Familjen Gisselbrecht har tillverkat vin sedan 1600talet. Familjen Gisselbrecht som grundande vingården, ansågs som pionjärer för sin tid och var bland annat den första vinmakaren som buteljerade sitt eget vin. Idag drivs vingården av Philippe Gisselbrecht och hans bror Claude. Det här vinet bjuder på en modern, frisk och fruktig smak med druvtypiska toner av röda bär, jordgubbar, hallon och svarta vinbär. Den fruktiga smakupplevelsen ramas in av en touch av mullbär och kryddor. Vinet har en fin struktur och lång eftersmak. Det passar perfekt till lättare kötträtter och pasta. Strävhet Fyllighet Syra Satsar på mysig känsla och hembakt fika Fika i Knäppingsborg har bytt ägare. Sedan den 2/9 är det Christina Karlsson, som även nyligen tog över Kafé Kuriosa, som äger kaféet tillsammans med sin sambo. - Vi kommer att fortsätta driva fiket i samma anda, men vi kommer att måla om lite i lokalen och sätta dit lite ny belysning. Tanken är att skapa en ännu mysigare känsla, säger Christina. På Fika i Knäppingsborg finns allt från olika typer av fika och bakverk till lättare luncher. Tidigare har bakverken köpts in från annat bageri, men nu satsar Christina på hembakat från eget bageri. - Vi bakar på Kafé Kuriosa och sedan tar vi med bakverken till Fika i Knäppingsborg. Även matmenyerna kommer att ändras lite och vi kommer att lägga till fler lätta lunchrätter, säger hon. Platsansvarig för Fika i Knäppingsborg är Felicia Zavodnik som tidigare har jobbat på Restaurang Parken i Katrineholm och dessutom är utbildad sommelier. - Jag gillar att stället är lite mindre och mer familjärt. Sedan brinner jag verkligen för mat och dryck så det ska bli jättekul att få laga maten som serveras, säger Felicia. Vad är framtidsplanerna med Fika i Knäppingsborg? - Vi vill få hit fler studenter så därför har vi börjat med studentrabatt. Sedan så finns fler spännande planer som är på gång, men tyvärr är det för tidigt för att gå ut med mer information i nuläget, säger Christina. (CL) 22 NOLLELVA VERUS VINEYARDS - SAUVIGNON BLANC 2017 / Slovenien / Art.nr 2720 / 119:Sist denna gång har vi ett vin från Slovenien.Från detta område har man kanske inte provat så många viner. Det har inte jag heller, men detta härliga vin blev jag imponerad av. Vingården Verus Vineyards grundades av tre vänner och vinodlare - Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žlica. Området där vingården ligger har i huvudsak ett kyligt klimat vilket gör att vinerna får en härlig frisk ton av gröna äpplen, citron, nässlor, krusbär och svartvinbärsblad. Passar perfekt till en härlig sallad med lite kyckling i. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Camilla Larsson