Sommartidningen 2018 1
Vecka 22 onsdag 30 maj 2018 Sommar runt om i Sjuh
ärad - Sommartidning som ges ut av Annonsmarkna’n, Markbladet, STT och Knallebladet EGENODLAT OCH EKOLOGISKT CAFÉ På Backa Loges café och vandrarhem i Kalv serveras i mesta möjliga mån ekologiska anrättningar, en hel del egenodlat, och allt hemlagat. Bland specialiteterna finns våfflor och vilthamburgare. Här finns även fina vandrings- och cykelleder, och möjlighet till kanotturer i sjön Fegen. Öppet söndagar fram till juli, då det är öppet varje dag. Foto: Eva Allgulander MATGLÄDJE ”Gör ett knytkalas eller bjud in gästerna tidigare så ni kan laga maten tillsammans. Det är bra både för att få igång festen och för att slippa stress” Frida Eriksson, bloggare från Horred som tävlat i Sveriges mästerkock 5 Anns Silvertårta En lite förenklad version med grädde i stället för maräng smörkräm. Ca 12 bitar Bisquit Jocondebotten 125 g (2-3 st) ägg 88 g (1,5 dl) florsocker 88 g mandelmjöl (1,75 dl) 25 g (3 msk) vetemjöl 20 g smält smör Maräng 163 g äggvita 40 g (knappt 0,5 dl) socker Vispa ägg, florsocker, mandelmjöl och mjöl luftigt. Blanda en del av äggmassan med det smälta smöret och rör sedan samman med resten av äggmassan. Vispa äggvita och socker till maräng och vänd sedan ner det i äggmassan. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i 220° i 7-8 minuter. Sikta över florsocker och vänd kakan på en plåt eller bricka. Ta av pappret när kakan har svalnat. Blåbärssylt 100 g frysta blåbär 10 g (2 tsk) socker Blanda bär och socker i en kastrull och låt det småputtra i ca 10 minuter. Låt svalna. Vit chokladganasche 3 dl vispgrädde 180 g vit choklad Värm grädden. Låt chokladen smälta i den varma grädden. Häll i en bunke och ställ kallt i minst 6 timmar eller tills temperaturen är under 7 grader på blandningen. Till dekoration 3 dl vispgrädde Färska bär, maränger, macarons, choklad, godis…. Ta vad du tycker om! Skär tre remsor av bottnen. Bred på blåbärssylt på varje remsa. Vispa upp den vita chokladganaschen och bred det ovanpå blåbärssylten. Rulla ihop en av remsorna och lägg nästa remsa lite omlott när den första börjar komma mot slutet. Det underlättar om man har rullen på ett bakplåtspapper. Gör likadant med den tredje. Ställ rullen så man ser spiralmönstret uppifrån. Kakan ska vara ca 15 cm i diameter. Plasta in ordentligt och ställ kallt i några timmar eller över natten. Vispa upp grädden och täck tårtan. Dekorera! Årligen anordnar Morjhults byalag sommarcafé och loppis i den gamla skolan. Sommarcafé med fyndchans Morjhults gamla skola öppnas traditionsenligt upp för café och loppis i sommar. TÖLLSJÖ Det har blivit en kär tradition för Morjhults byalag att anordna sommarcafé och loppis i Morjhults gamla skola. I nära tio år har föreningen öppnat upp byggnaden, som funnits sedan 1850 och var skola fram till 1951, för gäster var tredje torsdag under sommaren med start i maj. – Det är många motorcyklister som tar vägen här förbi. Vi ber alltid att gästerna ska skriva i gästboken för det är roligt att se var personerna komUtflyktsmål i sommar! FIKA • LUNCH • SHOPPING Öppettider: 1/6-26/8 se resp. hemsida Tångabo Gård med öppet kostall! www.tangabogard.se Tel. 0706-27 42 98 Grovare Lamm & Handel www.grovare.se Tel. 0704-64 51 61 Vid uteplatsen går våra gutefår och betar! Välkommen till gårdsbutiken i sommar, öppen som vanligt, dygnet runt med självbetjäning och betalning med swish eller kontant. Holmryd 6, 504 96 Bredared Du hittar oss mellan Borås och Ulricehamn. Trevlig sommar! www.majensglass.se 0514-320 30 0705-16 04 63 0703-85 73 38 ”Glassen som kittlar smaklökarna” mer ifrån, säger sekreteraren Annika Grönberg Johansson. Som mest har det kommit 200 besökare på en dag för – Det var vi inte beredda på. Man vet ju aldrig hur många som kommer, ibland kan det komma mycket folk och ibland kommer det väldigt få, säger Annika Grönberg Johansson. Johanna Molin johanna.molin@markbladet.se Foto: Johanna Molin