Sommartidningen 2018 1
6 MATGLÄDJE Sommar runt om i Sjuhärad - Sommartid
ning som ges ut av Annonsmarkna’n, Markbladet, STT och Knallebladet Vecka 22 onsdag 30 maj 2018 Bakar med en svensk twist Hon vann Hela Sverige bakar 2014. Nu skapar Alexandra Larsson bakverk med inspiration från hela världen, men med en svensk twist. BOLLEBYGD För fyra år sedan stod Alexandra Larsson från Bollebygd som segrare i Hela Sverige bakar. En upplevelse som fortfarande ligger henne varmt om hjärtat. – Det är en rolig grej. En sådan grej gör man bara en gång, säger hon glatt. – Jag lärde mig mycket. Som att ha bra logi stik i köket, ha tålamod och att tänka positivt. Tänker man positivt tar man sig så mycket längre. Till skillnad från många andra deltagare i programmet har Alexandra aldrig velat arbeta med att baka. Hon trivs med jobbet som tatueringsborttagare/tatuerare och ägnar sig istället åt bakning på fritiden. Hon har därför haft möjlighet att välja bland erbjudanden. – Det har aldrig varit min plan att arbeta med bakning. Därför har jag kunnat välja på ett annat sätt och Intresset för bakning har funnits med Alexandra sedan barnsben. – Jag kommer ihåg en period när kladdkakan var högst på listan. Jag vill minnas det som att jag bakade det varje dag ett tag, säger hon och skrattar åt minnet. Tidigare har bakning näs tan varit som medita - tion för henne, och är på ett sätt fortfarande men Alexandra Larsson Ålder: 30 år. Bor: Bollebygd. Familj: Niki och barnen Olivia och Jolie. Intressen: Baka. Gör helst en varm sommardag: Äter Açaí. samtidigt så har nu resorna runt om i världen gett henne mycket inspiration till att baka från sina upplevelser. – Jag brukar ta med inspiration från våra resor och baka sakerna hemma, fast med en svensk twist. – Även när vi är utomlands så brukar jag baka om jag får tillfälle. Men då blir det svenska smaker i andra länder. När vi är hemma hos kompisar i USA så står alltid kabelbullar högst upp på listan. Men vi är bortskämda i Sverige vad det gäller bra råvaror. Alexandra känner att hon hittat en bra balans i livet – med plats för det kreativa genom både arbete och bakning. – Det blir en härlig kontrast och jag får vara krea Bakningen kommer alltid att få ha en plats i hennes liv. – Någon gång kanske jag öppnar ett café. Skulle jag bli ekonomiskt oberoende skulle jag kanske göra det som en kul grej. Bara för att visa hur jag tycker ett riktigt café ska vara. – Jag älskar att bjuda på det jag bakat. Det är mer än halva nöjet med bakningen, säger hon. Johanna Molin johanna.molin@markbladet.se Alexandra Larsson från Bollebygd älskar att baka och få bjuda på sina skapelser. Alexandras enkla sommartårta Citronmousse Tårtbotten 3 st Ägg 3 dl (270 g) Strösocker 1 tsk Vaniljsocker 75 g Smält Smör 1 1/2 dl Mjölk 4 dl (240 g) Vetemjöl 2 tsk Bakpulver en nypa salt 1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker i 5 min, så det blir riktigt luftigt. 2. Blanda mjölken med det smälta sockret och sedan ner i äggsmeten. 3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta sedan ner det i äggsmeten. 4. Klä en springform (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper, låt gärna bakplåtspapper gå högre upp på kanterna än själva formen. Häll ner smeten. 5. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader (varmluft) ca 45-50 min. Låt svalna i formen. Tips är att göra en tårtbotten och ha i frysen, då går tårtan ännu snabbare att göra. 2 dl Vispgrädde 2 dl Crème Fraiche 3/4 dl Florsocker 1/2 dl Saft från en citron Skal från en citron 3 Gelatinblad 1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. 3. Vispa samman crème fraiche och 4. Värm hälften av citronsaften tillsammans med skalen, stäng av plattan, krama ut gelatinbladen och lägg ner dom i saften, rör om så att gelatinet smälter. 5. Blanda tillsammans med resten av saften. 6. Blanda först ihop citronsaften med crème fraicheblandningen, vänd sedan samman med grädden. Tips! Byt ut citronsaften mot t.ex. mot lime om du hellre föredrar det. Foto: Niki Norberg ”Jag får vara kreativ olika sätt.” Alexandra Larsson Att dekorera med 5 dl Vispad Grädde Färska hallon annan frukt eller bär Montera 1. Dela tårtbotten i tre delar. 2. Lägg toppen av de tre delarna längst ner med den tränade sidan nedåt. 3. Spritsa en cirkel av träden längst med tårtkanten. 4. Häll ut hälften av citronmoussen i mitten och bred ut till ett jämt lager. 5. Lägg på nästa botten (mittendelen av de tre delade bitarna) och upprepa. 6. Lägg nu den sista botten med den gräddade sidan uppåt. 7. Börja med att sparka ett tunt lager med grädde runt hela tårtan 8. Nu väljer du själv hur kreativ du vill vara, spackla, spritsa tårtan med ännu mera grädde, eller så väljer du mer att ha en naked cake, toppa med hallon eller andra bär och frukter. Ät god, vällagad mat i vacker miljö! Dagens lunch Fika, glass och mackor Öppet från kl 08.00 till minst kl 17.00 (beroende Vårgårdas mysigaste café! Kom och njut av uteservering. Mån-fre 10-18. Lör 10-14. Sön 11-15. Välfylld butik med egentillverkade charkvaror och närproducerat nöt- och fl äskkött. På väg till Varberg? Sväng förbi oss! E20 41 Kinna Trönnige Varberg EKOLOGISKT NÖTKÖTT m.m. www.lillegardenskott.se Öppet: 076-316 82 29 | info@stjernegerdetgourmet.se | www.stjernegerdetgourmet.se Golfkrogen Vara-Bjertorp Fyrunga Bjertorp 10 Stjärnegärdet Kök&Fik Kungsgatan 23 Vårgårda Välkommen in till oss! Onsd-fred 9-18, lörd 10-14 Pilgatan 3, Varberg Gamla Trönningehallen vid Trönninge pizzeria 0340-20 55 90 Gårdsbutiken öppet: Onsdagar 14-19 Torsdagar 14-19 Fredagar 14-17 Lördagar 11-14 www.naturgarden.se NATURGÅRDEN Bröndomevägen 170 • 434 79 Vallda Svensk mästare 2017 i klassiskt mathantverk i klassen SMÖR REVESJÖ GÅRDSMEJERI Hantverksmässiga mejerivaror från egengjorda recept. Öppettider: Tor-Fre 14–18 lör 11–14 Revesjö Katrineberg, Svenljunga • 073-615 45 98 Besök vår egen butik i Revesjö! SVENSK MÄSTARE 2017