Nöjesnytt Jönköping 1
höstiga grytor Äntligen är det säsong för mustiga
grytor. Här har vi samlat några favoritrecept som passar perfekt för mysiga hemmakvällar – dessutom blir det mat över till matlådan! KORVGRYTA Snabb och lättlagad korvgryta som är härlig att ta till när tiden är knapp. Välj korv efter hur het korvgryta du önskar. Vi använder chorizo, men det funkar lika bra med en mildare sort. Servera denna smakrika korvgryta med couscous och toppa med grovhackad bladpersilja. 4 portioner LÖVBIFFSGRYTA 4 färska chorizo (ca 300 g) 1 gul lök 2 röda paprikor 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 msk tomatpuré 1 tsk malen spiskummin 1 tsk paprikapulver 1 tsk strösocker 400 g konserverade körsbärstomater 2 dl Arla Köket® Crème fraiche Salt & svartpeppar TILL SERVERING 3 dl couscous eller ris 25 g bladpersilja 1 dl granatäppelkärnor Börja med att tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen. Skär korven i cm-tjocka skivor. Skala och skiva löken. Tärna paprikan. Hetta upp smör-&rapsolja i en stekpanna. Fräs korv, lök och paprika 3-4 min. Rör ner tomatpuré, spiskummin, paprikapulver och socker. Häll på tomater och sjud 4-5 min. Rör ner crème fraiche i grytan och smaka av med salt och peppar. Toppa med hackad persilja och servera korvgrytan med couscous och granatäpple. ENKEL KYCKLINGGRYTA Bjud dina vänner på en god kycklinggryta! Enkel och snabb att laga, men väldigt god. 4 portioner 450 g kycklingbröstfilé 1 msk Arla Köket@ smör- & rapsolja 1 krm svartpeppar 1/2 msk soja 1 tärning hönsbuljong 1 msk vetemjöl 5 dl Kelda® matlagningsgrädde Denna lättlagade och krämiga lövbiffsgryta med smak av vitlök och dijonsenap blir klar under tiden du kokar riset. Vi har använt oss av broccoli och svamp, men variera gärna grönsaker efter tillgång. Det är gott att lägga till paprika i olika färger. Stek de då tillsammans med broccolin och svampen. Rör ner i grytan. Servera lövbiffsgrytan rykande varm med ris och krispig sallad. 4 portioner 400 g lövbiff 250 g broccoli 250 g svamp ex. trattkantareller eller champinjoner 2 vitlöksklyftor Salt & svartpeppar 1 msk Arla@ svenskt smör 2 msk tomatpuré 3 dl Arla ko® vispgrädde 1 tsk dijonsenap 1 tsk sambal oelek TILL SERVERING 4 portioner ris eller matvete Blandad grönsallad FISKGRYTA MED SAFFRAN Ljuvligt doftande fiskgryta med potatis och grönsaker blir allt-i-ett-middag för hela familjen. 4 portioner 400 g laxfilé 1 purjolök 500 g fast potatis 1 pkt saffran 2 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 5 dl Arla Köket® matlagningsgrädde 2 msk skaldjursfond 1/2 tsk salt 2 krm svartpeppar 1 ask cocktailtomater 46 | nöjesnytt PANEER MASALA Indisk gryta med ost, garam masala, ingefära, tomat och spenat som rundas av med grädde. Om du inte har paneer kan du ta 1 förp halloumi eller stora vita bönor. 4 portioner 100 g cashewnötter 1 gul lök 3 vitlöksklyftor 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 msk riven färsk ingefära 1 tsk gurkmeja 1 msk garam masala 1 burk konserverade hela tomater 2 dl Arla Köket® vispgrädde 80 g bladspenat 2 förpackningar Apetina® paneer, 225 g 1 tsk salt TILL SERVERING 3 dl ris Lägg nötterna i en bunke och häll på kokande vatten. Låt stå minst 10 min, gärna längre. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i smör-& rapsolja ca 5 min i en stor kastrull eller stekpanna. Tillsätt vitlök, ingefära och kryddor, fräs ca 1 min under omrörning. Tillsätt tomater, nötter och ca 2 dl vatten. Koka samman 10 min och mixa sedan i en mixer. Häll tillbaka såsen och tillsätt grädden. Sjud 3 min. Smaka av med salt. Tillsätt bladspenat och osten i bitar och låt allt bli varmt. Servera med kokt ris. Skär kycklingen i strimlor. Peppra och bryn den i smör- & rapsolja i en stekpanna. Rör i soja, smulad buljongtärning och grädde. Vispa ut vetemjölet i lite vatten och rör ner i grytan. Låt allt koka ca 5 min. Servera gärna med ris och sallad. Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm breda skivor. Skala och skiva potatisen. Fräs purjolök och potatis med saffran i en stor kastrull i smör- &rapsolja. Häll på grädde och fond. Låt sjuda ca 10 min. Skär laxen i 3x3 cm stora tärningar och lägg ner i grytan. Sjud ca 3 min och smaka av med salt och peppar. Toppa med delade tomater.